Plamen romantike kao da je nestao u vremenu kada se sve procjenjuje materijalnim dobrima. Božić je vrijeme u kojem uz okićenu jelku, plamen svjećica i miris bakinih keksića pokušavamo zaustaviti vrijeme i biti svoji.

Zašto je tome tako, zašto smo tako osamljeni uz pune stolove, blagdanske poklone i sva dostignuća koje nam nudi moderno društvo. Gdje je nestala romantika, kako je obnoviti, neka su od pitanja koja se svima nama nameću.

Plamen romantike brzo se gasi ako ga ne održavamo

Životni tempo i obaveze koje imamo kao da kontinuirano rade na gašenju plamena romantike. Imati romantični dom za većinu znači nepotrebne sate održavanja i čišćenja prostora. Sve je usmjereno na jednostavno, funkcionalno i praktično življenje. Jedini načini da sačuvamo dah romantike u svakodnevici pružaju nam  dekorativne svjećice koja raspršuje svjetlost u našim domovima. U svojoj knjizi Francine Klagsburn “Kako ostati u braku u eri razvoda” izvještava da je jedna od ključnih karakteristika dugotrajnih brakova kontinuirani osjećaj topline, bliskosti i ljubavi. Žene i muževi u dugotrajnim brakovima jako se vole, uživaju biti zajedno, tjelesno uživaju jedan u drugome. Biti u okružju osoba koje volimo uživajući u njihovoj blizini iskra je koja čuva plamen romantike. Objed nakon napornog dana uz zvukove glazbe koju naši bližnji vole zasigurno i najsiromašnijem objedu daje čar romantike.

Ružičaste naočale čuvaju romantiku

Osobe koje su vam važne ponekad nisu savršene, imaju svoje mane i vrline, stoga u trenucima kada i niste raspoloženi za romantična druženja pokušajte tražiti pozivne umjesto negativnih osobina. Ponekad nije loše posuditi “ružičaste naočale“ i promatrati drage osobe na drugačiji način. Ispitivanje koje je provelo Dale Giffin u SAD-u, pokazalo je da osobe koje svoga partnera gledaju kroz ružičaste naočale imaju vezu koja je trajnija i koja donosi više zadovoljstva. Trajna sigurnost i povjerenje ovise o osobnom ulaganju i traženju najboljeg u osobama koje su nam važne.

Emocionalno udaljavanje brzopotezno gasi romantiku

Neprestano trebamo ulagati u međuljudske odnose, u situacijama kada jedna strana bezuvjetno ulaže a druga  to nezamijećene, neminovno dolazi do emocionalnog udaljavanja. U početku to radimo intuitivno tražimo vrijeme za susrete sa dragim osobama, trudimo se ugoditi, razveseliti i pružiti ogromnu količinu pažnje. No, kako vrijeme prolazi i ljude koje volimo to ne zamijećenu niti tome pridaju pozornost, emocionalno udaljavanje se dešava kao prirodan slijed. Stoga ako ste zamijetili da su trenuci provedeni sa dragim ljudima sve rjeđi učinite nešto za blagdane. Pozovite  na druženje pokažite da su Vam i dalje važni i recite koliko  Vam nedostaju susreti uz čaj ili kavu. Možda je plamen romantike na izdisaju, ali nemojte zaboraviti ovo je pravo vrijeme da date priliku sebi i  drugima. Ako ne uspijete, nemojte očajavati, da bi plamen romantike opstao raspršivanje žara potrebno je obostrano.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo