Ima pojedinaca koji su stalno u pokretu, planiraju ,imaju jasne ciljeve i želje koje ih drže aktivnim i uspješnim.

Ti isti pojedinci se ne opterećuju prošlošću usmjereni su na sadašnjost i planiraju budućnost. Što je sa onima koji žive u prošlosti i zbog prošlosti ne žele biti u sadašnjem trenutku niti ne vide budućnost. Njih psiholozi nazivaju “gooney bird” u prijevodu „glupa ptica“. Naime, postoji vrsta albatrosa koja leti sa glavom okrenutom prema natrag. Postoje pojedinci koji su stalno usredotočeni na prošlost, oni žive od nostalgije, uspomena i žaljenja za nekim prošlim vremenima u kojima tradicija ima dominanto mjesto. Njihova potreba da budu u stalnoj vezi sa prošlošću daje im sigurnost. Njihove disfunkcionalne misli i loše navike mogu od otrovati život.

Kako ostaviti prošlost i usredotočiti se na sadašnjost-budućnost?

Neke životne situacije i događaji koji su velikom dijelom obilježili veći dio našeg života na žalost ne možemo mijenjati niti ih promijeniti. Oni su se desili i kao takvi ostaju u prošlosti. Svatko od nas može vizualizirati svoju prošlost sa lijepim i lošim iskustvom, pri tome nužno je potrebna ravnoteža vezano uz prošlo iskustvo i pouke koje ste dobili, usredotočenost na sadašnji trenutak – što možete učinit danas dobro za sebe i ljude koje volite i planiranje budućnost koja bi kao takva trebala donijeti dobro Vama i drugima. Samo uravnotežen donos prema prošlom, sadašnjem i budućem daje nam metalnu ravnotežu i pozitivan stav prema životu.

Metode samopomoći

U životu svaka problemska situacija nudi niz alternativnih rješenja. Ako ste usredotočeni na prošlost i loše iskustvo zasigurno za Vas ne vrijedi mogućnost pronalaženja alternativnog odgovora. Umjesto da se ponašamo kako smo se ponašali u prošlosti možemo se zaustavit na trenutak i podsvijesti da razmišljamo na ponavljajući način kako smo to činili u prošlosti.

Naučite letjeti gledajući u naprijed

Vaše iskustvo iz prošlosti ne treba obilježiti Vašu sadašnjost niti utjecati na Vašu budućnost. Kada krivite svoju prošlost za sadašnje situacije i nesigurni ste za svoju budućnost promijene se ne mogu desiti. I zapamtite ptice ne mogu letjeti gledajući unazad, teško da će doći do odredišta, prije ili kasnije sudarit će se o nekoga pri tome zaboravljajući da su za lete bile slobodne samo pod uvjetom da gledaju naprijed.

Kako pomoći najbližima? Izbjegavajte fraze koje narušavaju povjerenje

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo