Kako pušenje utječe na kožu?

Pusenje, cigareta, dim

Već duži niz godina pušenje kao da je glavna tema kako među aktivnim, tako i među pasivnim pušačima, a sve zbog mudre odluke zabranjivanja pušenja na svim javnim mjestima.

Dobro su poznate činjenice koliko je pušenje štetno i kakve su posljedice, ali  je razumljivo koliko se teško odviknuti od navike koja ponekad sa sobom nosi toliko šarma. S druge strane pušenje je jedan od vodećih uzročnih faktora smrtnosti u svijetu i povezano je sa gotovo svim vrstama karcinoma te sa plućnim i kardiovaskularnim bolestima. No ono što vas možda ipak ponuka da zauvijek bacite cigarete je utjecaj pušenja i na razvoj kožnih promjena.

KožaPušenje je dokazano jedan od brojnih uzročnika prijevremenog starenje lica pogotovo kod bijelaca. Pušenjem izazvana kontrakcija krvnih žila na periferiji uzrokuje kronično smanjenje prokrvljenosti kože što vodi prijevremenom starenju kože. Poznata je i pušačka elastoza, promjena direktno povezana sa pušenjem.

U mnogim je studijama potvrđeno da pušenje usporava cijeljenje rana. Nikotin povećava razinu vazopresina, snažnog vazokonstriktora, što ima negativan učinak na cijeljenje rana, pogotovo na postoperativno prihvaćanje transplantata. To je svakako jedan od razloga zašto je strogo zabranjeno pušenje prije bilo kakvog operativnog zahvata i neko vrijeme nakon.

Postoji jaka, ali nejasna povezanost između pušenja i nekih široj javnosti manje poznatih bolesti kao što su hidradenitis supurativa, palmoplantarna pustuloza, ali  i psorijaza. Misli se da je uzrok tome promjena neutrofilne funkcije.

U nekoliko studija provedenih među pušačima dokazan je povećan rizik za razvoj spinocelularnog karcinoma kože, što se povezuje sa imunosupresivnim učincima pušenja. Također postoji povezanost i između pušenja i bazocelularnih karcinoma većih od 1 cm. Pušenje predstavlja faktor rizika za razvoj karcinoma usne, ali i drugih lezija u usnoj šupljini kao što su leukoplakia, nikotinska leukokeratoza tvrdog nepca i jezika te ulcerativni gingivitis. Žute i smeđe mrlje na prstima i noktima i slične diskoloracije na vrhovima brkova vide se kod okorjelih pušača.

NoktiIpak valja napomenuti da pušenje ima i nekih pozitivnih učinaka pa se u literaturi  navodi da je kod pušača smanjena incidencija pojavljivanja nekih bolesti kao što su herpes labialis, vulvarni lichen sclerosus, acne, rozacea, dermatitis herpetiformis, stomatitis aphtosa.

Učinci pušenja na kožu primarno su kozmetske naravi, ali neki od njih imaju potencijal za razvoj bolesti i narušavaju kvalitetu života pojedinca.

Ta saznanja mogu biti značajno oružje u edukaciji i motivaciji za odvikavanje od pušenja.

 Prati nas na Viber Public Chatu!