Kolumnisti i blogeri: Dr. Nola savjetuje

Kako što lakše živjeti sa psorijazom i kako je Kim Kardashian pomogla oboljelima od ove bolesti

Tinseltown / Shutterstock.com

Psorijaza je bolest kože od koje u Europi boluje jedan do dva posto stanovništva na čiju učestalost utječu i klimatski i društveni čimbenici.

Oboljeli se na razne načine nose s ovom bolešću koja ima vidljive simptome na koži, zato je istupanje u medijima planetarno poznate Kim Kardashian, koja se bori s ovom bolešću već godinama, promijenila stav mnogih s istom dijagnozom. Demistificiranje ove bolesti u javnosti je izuzetno važno jer kod nekih osoba može uzrokovati izoliranost od društva.

Celulit je i simptom bolesti: prekomjernog rada jetre, povišenog kolesterola…

Zašto se bolest pojavljuje?

Iako, psorijazu najčešće dovodimo u vezu s nasljeđem, valja napomenuti da se ne nasljeđuje psorijaza nego samo sklonost bolesti.

Oduvijek se znalo da se psorijaza češće pojavljuje u nekim obiteljima, no s razvojem molekularne biologije došlo se i do odgovora na pitanje koji geni imaju ulogu u određivanju sklonosti psorijazi, iako točan način nasljeđivanja sklonosti nije poznat. Za pojavu bolesti, dakle, ne treba optuživati samo nasljeđe, nego i neke druge čimbenike.

Od vanjskih čimbenika to su kemijski, upalni, kao virusne i bakterijske bolesti kože, i fizikalni čimbenici, kao izloženost dugotrajnom pritisku, ogrebotine, hladno vrijeme, posjekotine, pretjerana konzumacija alkohola i pušenje, pretilost.

Od unutarnjih čimbenika navodi se primjena pojedinih lijekova, neke infektivne bolesti, osobito streptokokne infekcije, trudnoća i porod, hipokalcemija te provođenje raznih dijeta. Osim streptokoknih infekcija ždrijela, navode se upala sinusa i dišnog sustava te različita stanja u probavnom i genitourirarnom sustavu.

S obzirom na jedinstvene karakteristike svakog oblika psorijaze, potreban je detaljan pregled i određivanje terapije koja će vam pomoći pri smirivanju i povlačenju simptoma na duže vrijeme i tako vam unaprijediti kvalitetu života.

Simptomi psorijaze su crvena upalna žarišta prekrivena srebrnkasto-bjelkastim ljuskama, suha ispucala koža koja može krvariti, svrbež, peckanje i bol te otečeni i ukočeni zglobovi.

Ovih 6 tipova ljudi ima povišen rizik od karcinoma kože! Jeste li među njima?

Kako što lakše živjeti sa psorijazom?

Nakon općeg dermatološkog pregleda, preporučit će vam se terapija u vidu lokalnih pripravaka, sredstva za opću primjenu te fototerapije ili biološke terapije.

Kako biste lakše živjeti sa psorijazom svakodnevno koristite posebne kupke koje će vam preporučiti dermatolog, bogato nanosite hidratantnu kremu, ne izlažite se pretjerano suncu, izbjegavajte alkohol i cigarete. Bitno je zapažati promjene i detektirati nakon čega su nastale, otkrijte “okidače” koji aktiviraju i pogoršavaju bolest te ih nastojte izbjegavati.

Suočavanje s ovom bolešću nekima može pasti teško, budi u njima nesigurnost i ometa ih u svakodnevici. Zato je bitno što više naučiti o psorijazi, slijediti upute liječnika dermatologa, razgovarati sa svojom obitelji i prijateljima.

Ako se borite s gubitkom kose, postoji inovativni tretman koji pomaže, ali uključuje i vašu krv

Foto: Tinseltown / Shutterstock.com, Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo