Puerperij ili babinje nazivamo vrijeme oporavka nakon poroda i traje šest tjedana. Tada je vrijeme za prvu ginekološku kontrolu kako bi se provjerilo da li su se spolni organi i tjelesne funkcije vratile u stanje kakvo je bilo prije trudnoće.

Prvih dana nakon poroda počinje lučenje mlijeka. Kada dijete siše, refleksno se stvara hormon oksitocin koji omogućava otpuštanje mlijeka iz dojki. Istovremeno oksitocin potiče stezanje maternice pa žena može primijetiti da se nakon svakog podoja pojača krvarenje iz rodnice.

Laboratorijske pretrage koje trebate napraviti tijekom trudnoće

Briga o zdravlju nakon poroda

To je poželjna pojava prvih dana nakon poroda jer se na taj način maternica prazni od ostataka krvi i time pospješuje smanjivanje maternice na veličinu kakva je bila prije trudnoće (obično za desetak dana).

Prvih tjedan dana iscjedak iz rodnice (lohije) pretežno sadrži krv, zatim postaje sukrvav, a potom bjelkast. Pojačan isjedak može trajati i do mjesec dana, ali ne smije biti neugodna mirisa, praćen bolovima ili povišenom tjelesnom temperaturom.

Tijekom obavljanja intimne higijene preporučuje se upotreba blagih sapuna te dok god traje isjedak iz rodnice tuširanje umjesto kupanja. Na ranu epiziotomije (urez međice) ili carskog reza nije potrebno primjenjivati antibiotske sprejeve niti preparate za ubrzavanje cijeljenja jer je tkivo dobro prokrvljeno i brzo zarašta.

Sve što morate znati o anemiji u trudnoći

Zbog osjetljivosti međice preporučuje se lagana, lako probavljiva hrana radi lakšeg pražnjenja stolice. Po potrebi se mogu primijeniti laksativi (lijekovi za olakšavanje pražnjenja stolice). Trudnice su sklone upalama mokraćnih puteva, a ta osjetljivost se nastavlja i u babinju. Stoga je važno piti dovoljno tekućine i češće mokriti.

Tijekom babinja normalizira se tjelesna težina, krvni tlak i metabolizam

Neposredno nakon poroda, žena je lakša za oko 5.5 kg. Tijekom babinja tjelesna težina se uz odgovarajuću prehranu smanji za dodatnih 7 kg.

Ako žena doji, na stvaranje mlijeka se troši oko 300 kcal dnevno. Prosječna dnevna potreba za energijom je oko 2100 kcal. Tijekom dojenja se pojačano troši željezo i kalcij te je potrebno jesti namirnice bogate tim tvarima (mlijeko i mliječni proizvodi, meso). Raznolikom i uravnoteženom prehranom dobivaju se svi potrebni minerali i vitamini te nisu potrebni dodatni vitaminski preparati.

Dojenje je i oblik prirodne kontracepcije koji je relativno pouzdan samo ako žena isključivo doji barem šest puta dnevno.

Ako se odmah nakon poroda primjenjuje dohrana (mliječne formule), ovulacija se može uspostaviti već tijekom prvih 6 tjedana nakon poroda. Dakle, žena može ostati trudna i prije prve menstruacije. Stoga se već na prvoj kontroli treba posavjetovati o načinu kontracepcije.

Upale mokraćnog mjehura kod trudnica

U periodu isključivog dojenja može se javiti osjećaj suhoće i pečenja rodnice što najčešće nije posljedica upale već niske razine spolnih hormona. U liječenju se primjenjuje kombinacija krema i gelova za vlaženje, preparati Lactobacillusa i estrogenske kreme. 

Kada je vrijeme za fizičke aktivnosti?

Sa vježbanjem i spolnim odnosima se može početi čim nestane bolnost i nelagoda, što je vrlo individualno te ovisi i o težini i načinu poroda. Većinom to bude nakon 4 – 6 tjedana.

Preporučuje se što ranije početi s vježbama jačanja zdjeličnih mišića (tzv. Kegelove vježbe) čime se ubrzava oporavak, sprečava nastanak smetnji mokrenja i spuštanja spolnih organa.

Tjelesna i emotivna osjetljivost te cjelodnevna skrb o novorođenčetu su veliki napor za majku. Stoga je pomoć obitelji vrlo važna kako bi žena imala dovoljno vremena za odmor i opuštanje, pravilnu i redovitu prehranu te vježbanje. Na taj način će se ubrzati oporavak i zadovoljstvo žene, a time i cijele obitelji.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo