Iz bogatstva indijskih začina, kao jednog od najvažnijih izdvajam u prvom članku Indijski kim, malu smeđu sjemenku posebne mistične arome.
Osim
što dodan jelima daje specifičan indijski ukus, kim se u ayurvedskoj medicini koristi
kao blagotvoran lijek za otklanjanje više tegoba.
Već vam je vjerojatno poznato kako u paleti indijskih začina
postoje blagi, slatki, kiselkasti ali i oni manje ili više ljuti začini. Mnogi
od Vas su se sigurno i pitali kako Indijci koji jedu jako začinjenu hranu žive
zdravo i vitalni su. Jedna od tajni leži i u kimu. Kako bi se ublažilo djelovanje
ljućih začina na probavni sustav, u hranu se dodaje kim koji ih neutralizira.
Svakodnevnom upotrebom kima možete preventivno djelovati na zdravlje želuca i
cijelog sustava probave. Ako se nalazite u skupini onih koji imaju smetnje
probave, osjećate nadutost, grčeve i višak želučane kiseline, preporučam
svakodnevno korištenje kima u prehrani.
Prije upotrebe kim se treba pržiti na ulju ili bez ulja.
Prženim kimom bez ulja možete začiniti jogurt, čaj ili ga
jednostavno popiti s vodom. Što ga češće koristite, više ćete osjetiti njegove
blagodati.
U indijskoj kuhinji kim se koristi kao začin uz sve vrste
povrća.
Predložit ću vam jedan jednostavan recept na osnovu kojeg
možete kombinirati razne vrste povrća.
Rajčica s krumpirom
Krumpir i rajčice se nasjeckaju na kockice.
Na ulju se poprže sjemenke kima. Kada potamne doda se
krumpir i rajčica. Promiješa se i posoli te zatim dodaju i ostali začini po
želji, (cury u prahu ili hrvatski začin Vegeta…) Kuha se uz stalno miješanje
dok krumpir ne omekša.
Vjerujem da ćete uživati u ovom jednostavnom ali zdravom
jelu.
Osim sjemenke kima, njegovo lišće se koristi sitno
nasjeckano kao i peršinovo lišće.