Kolumnisti i blogeri: Govor kože

Kiseline za njegu kože – zašto ih dermatolozi toliko vole?

Među moćnim sredstvima za kožu lica i tijela su visoko pozicionirana sredstva koja sadržavaju različite vrste kiselina.

Premda nisu nikakva revolucija, jer se koriste od kada postoji potreba za njegom kože, uvijek se dobro podsjetiti koliko su kiseline moćne i koliko ih ne treba zanemariti unatoč brzom razvoju dermatoloških postupaka i preparata.

Gotovo neizostavni antiaging aktivni sastojak su alfa hidroksi kiseline, derivati biljaka i životinja, a mogu biti inkorporirane u serume, tonike, kreme ili pak mogu biti visoko koncentrirane za profesionalne pilinge. Postoji 7 tipova AHA kiselina, a najpoznatija i najčešće korištena je svakako glikolna kiselina, odmah do nje mliječna kiselina, a manje eksponirane su citrična, hidroksikaproićna, hidroksikaprilićna, malična, tartarićna.    

Zašto volimo kiseline?

Prije svega, jer su dovoljno agresivne da uistinu svojom aktivnošću provode ono sto želimo, a to je neokolagenizacija i poboljšanje cirkulacije, korekcija pigmentacija, poboljšanje teksture kože, uklanjanje nepravilnosti, a tako i bora, preveniranje nastajanja akni, a ako se kombiniraju kiseline s drugim sredstvima, ubrzavaju njihovu apsorpciju.

Ako krenemo redom, prvo sto očekujemo je eksfolijacija. To je ljuštenje stanica s površine koze sto ujedno  ubrzava proces uklanjanja mrtvih stanica koje su već zarasle svoj prirodni proces obnavljanja i potiče stvaranje nove generacije stanica. Važno je napomenuti da se taj prirodni stanični ciklus obnavljanja s godinama života usporava, a mrtve stanice se gomilaju sto dovodi do umornog izgleda kože, stvaranja bora, staračkih pjega i keratoza, a u konačnici mogu nastati i akne. U ovisnosti kakvu eksfolijaciju želimo, biramo različitu koncentraciju i vrstu kiseline. Određujemo hoćemo li nizu koncentraciju koristiti na dnevnoj razini ili jednom do dva puta  tjedno jaču kiselinu u vidu kemijskog pilinga, a potom održavati slabijim kiselinama. Sve to naravno ovisi i o vrsti koze te promjenama koje želimo ukloniti ili samo popraviti postojeće stanje.

Zima je idealno vrijeme za tretmane laserom!

Citrična kiselina

Sljedeće sto očekujemo je svjetlija i sjajnija, zdrava koža. Najbolje je koristiti citričnu kiselinu, ali i kombinirane pripravke s više kiselina koje djeluju na različitim nivoima.
Stimulacija produkcije kolagena je najvažnija anti ageing stavka, jer upravo mladenački aspekt koze možemo dobiti samo s dovoljnom količinom tih proteinskih vlakana koje održavaju tonus i elastičnost. Destrukcija kolagena je normalan proces starenja, a vanjskim utjecajima ga dodatno potičemo, najviše UV zračenjem.

Kiselina koju koristimo nakon uklanjanja epidermisa, djeluje na dermalni sloj uklanjajući stara kolagena vlakna te potičući fibroblaste na produkciju novog kolagena.

Antioksidansi – tajna zdrave i lijepe kože!

Već nakon 4 tjedna redovitog korištenja kiselina signifikantno je poboljšanje u teksturi, mekoći, tonusu te su vidljivo manje sitne bore. Napominjem da je ovim načinom nemoguće ukloniti duboke bore, ali ih je nakon kemijskih postupaka lakše popuniti manjom količinom filera ili nekim laserskim postupkom.

Kiseline svojim protuupalnim djelovanjem poboljšavaju cirkulaciju kože, a to je važno i zbog izmjene nutrijenata između stanica. Istovremeno djeluju i protuupalno na koži koja je sklona aknama, čisti pore od sebuma i smanjuje veličinu pora, sprječava stvaranje novih upalnih procesa. Napominjem da se navedeni preparati mogu koristiti i na leđima i prsištu, gdje najčešće uz lice imamo iste promjene, ali je važno da kod ovog liječenja treba postojati strpljivost i upornost, jer nekada prođe i dva do tri mjeseca do prvih rezultata.

Različiti poremećaji pigmentacija, počevši od staračkih i solarnih pjega, tipa lentigo makula, preko melasmi, postinflamatornih pigmentacija do promjena koje zaostaju nakon akni se također pogoršavaju tijekom godina i predstavljaju veliki problem u liječenju, jer su tvrdokorne i recidiviraju prvim sljedećim izlaganjem trigeru. Premda je ovo tema za sebe i sigurno neće biti dovoljne kiseline, svakako se savjetuje svakodnevna aplikacija kiselina kako bi se izmjena stanica među kojima i one pigmentirane odvijala ubrzano i redovito uz obaveznu apsolutnu zaštićenost od UV zraka tijekom cijele godine.

Na kraju ću samo napomenuti da nam kiseline pomažu otvoriti put kako bismo neke druge preparate lakše inkorporiralni u kozu, a osim seruma, eliksira ili nekih drugih preparata, koriste se i prije mezoterapijskih postupaka, jer je učinak same mezoterapije značajno bolji u kombinaciji s kiselinama.

Koliko je kiselina dovoljno?

Dozvoljene koncentracije za dnevnu rutinu su do 15%, ali uz stručni nadzor liječnika mogu biti i više, ali tada možemo očekivati i nus pojave kao sto su pečenje, žarenje, svrbež, stvaranje mjehura, ekcematizacija koze poput dermatitisa. Od svega navedenog, nikako ne bi smjele nastati opekotine s mjehurima. Ostale navedene pojave se brzo i bez posljedica rješavaju. Da bi spriječili navedeno, može se započeti aplikacija svaki drugi dan kako bi se koza naviknula na vise koncentracije.

Kako pušenje utječe na kožu?

Osim alfa hidroksi kiselina postoji i jedna beta hidroksi kiselina – salicilna koja je idealan izbor kod koze sklone aknama i osjetljive koze, a može se kombinirati i s AHA, ali s pojačanim oprezom.

Neostrata, NovaDerm, Skinceuticals, Murad, Drunk Elephant, Eneomey – su neki od brendova s visokim koncentracijama jedne ili vise vrsta kiselina te u kombinaciji s drugim aktivnim komponentama.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo