Koja je formula samopouzdanja? - Ordinacija.hr

Ako imate osjećaj da vam nedostaje samopouzdanja ili ste ga putem izgubili, evo formule kako ga vratiti ili ugraditi u svoj životni program.

Znamo da je samopouzdanje glavni sastojak USPJEHA na svim životnim područjima. Bez njega se bojimo riskirati i nemamo hrabrosti istraživati sve mogućnosti koje nam život pruža i daje. Ljudi visokog samopouzdanja vjeruju u svoj uspjeh, u svoje zdravlje, u svoje mogućnosti. Ako vi ne vjerujete u sebe – zašto bi netko vjerovao u vas? Ako imate osjećaj da vam nedostaje samopouzdanja ili ste ga putem izgubili, evo formule kako ga vratiti ili ugraditi u svoj životni program.

1. Ne smišljajte izgovore

Vladajte svojim mislima i djelima. Nije vam kriv promet što ste zakasnili – VI STE ZAKASNILI. Ne opravdavajte svoje propuste izgovorima: “nemam vremena, nisam dovoljno dobar…“. Nađite vremena i nastavite raditi dok sve ne poboljšate da budete dovoljno dobri.

2. Ne bojte se

Ne dopustite da strah vlada vašim životom. Stvari kojih se bojite su najčešće stvari koje trebate napraviti kako biste postali osoba kakva želite biti.

3. Ne živite u balonu udobnosti

Izbjegavajte zonu komfora: to je mjesto gdje stvari umiru. Slijedite osjećaj nelagode jer se tako prilagođavate na uspjeh i put ka njemu.

4. Ne odgađajte (za sutra, sljedeći tjedan…)

Dobar plan realiziran DANAS je bolji od izvrsnog plana koji će se realizirati jednom. Ne čekajte da dođe “pravo vrijeme“, niti da dođu “prave okolnosti“. Znate da su to izgovori koje koristimo iz straha od promjene. Djelujte sada – ovdje i danas. Tu se napreduje.

5. Ne zamarajte se mišljenjima drugih

Ne zaplićite se u negativne povratne informacije. Vodite računa o dobrobiti drugih i nastojte pozitivno utjecati na svijet, ali se ne zaplićite u negativna mišljenja na koja ne možete utjecati. Znate da će vas pravi prijatelj prihvatiti kakvi kakvi jeste i ne zamarajte se sa ostalim.

6. Ne osuđujte druge ljude

Ne tolerirajte nepotrebnu, samonametnutu dramu. Ne vrijeđajte prijatelje iza leđa, ne sudjelujte u ogovaranju kolega, ne istresajte se na osobama drugačijeg mišljenja. Budite zadovoljni sobom tako da nemate potrebu gledati druge s visine.

7. Ne dopustite da vas zaustavi manjak resursa

Iskoristite sve resurse koji su vam na raspolaganju, bez obzira jesu li izdašni ili ograničeni. Sve je moguće kada ste kreativni i ne želite odustati. Ne kukajte nad porazima, usredotočite se na pronalaženje rješenja.

8. Ne uspoređujte

Ni sa kim se ne natječite. Ne natječite se ni sa kim, osim sa sobom koji ste bili jučer. Svaka osoba živi svoju jedinstvenu priču pa bi bilo kakva usporedba bila apsurdna i uzaludna.

9. Ne tražite zadovoljstvo u udovoljavanju drugima

Ne treba vas zanimati hoćete li zadovoljiti svaku osobu koju sretnete. Svjesni ste činjenice da se svatko ne slaže sa svakim, takav je život. Usredotočite se na kvalitetu, a ne kvantitetu odnosa.

10. Ne treba vas neprestano uvjeravati

Ne treba vas držati za ruku. Znate da život nije pošten i da vam neće uvijek sve poći za rukom. Budući da ne možete kontrolirati svaki događaj u svom životu, nastojite odreagirati pozitivno i ići naprijed.

11. Ne izbjegavajte neugodne istine

Spriječite problem u korijenu, prije nego se bolest proširi dalje. Znate da se, kako prolaze dani, tjedni i mjeseci neriješeni problemi samo množe. Radije neugodan razgovor obavite danas, nego neugodnu istinu gurate pod tepih i stavljate povjerenje na kocku.

12. Ne odustajte zbog malih poteškoća

Ustanite svaki puta kada padnete. Znate da su porazi sastavni dio procesa rasta. Budite detektivi koji tragate za nečim što će vam otkriti zašto određeni pristup nije upalio. Nakon što modificirate svoj plan, pokušajte ponovno (bolje).

13. Ne treba vam ničija dozvola za djelovanje

Djelujte bez oklijevanja. Svakoga dana si recite “Ako neću ja – tko će?“.

14. Ne ograničavajte si sredstva

Ne ograničavajte se na plan A. Koristite bilo koje sredstvo koje vam je na raspolaganju i neumorno ispitujte učinkovitost svakog pristupa dok ne uočite strategije koje vam za najmanju cijenu i trud daju najbolje rezultate.

15. Ne prihvaćajte nekritički sve što pročitate i čujete

Ne prihvaćajte sadržaj svakoga članka samo zato što je to netko napisao. Svaki članak i informaciju promatrajte iz svoje perspektive. Imajte zdravi skepticizam i koristite materijale koji su vam relevantni u životu, a ostale zaboravite.

Glavu gore – vi to možete!

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo