Kolumnisti i blogeri: U žrvnju svakodnevice

Koliko vam je nošenje maski promijenilo dojam o drugima? Tražite li i dalje dobro u ljudima?

Ovo je doba u kojem je čovjek čovjeku postao vuk.

Krijemo se iza maski poput lopova, odmičemo se jedni od drugih u strahu da slučajni prolaznik u neposrednoj blizini nije izvor zaraze. Postali smo društvo koje ima zajedničku auru “generalnog anksioznog poremećaja”.

Ovo je vrijeme straha, nemoralnih događanja ovijeno plaštem panike i bijesa.

Pitamo se do kada, kada će nastupiti neko bolje vrijeme u kojem ćemo bez straha dijeliti dobru vibru i osmjehe kao što to rade djeca? Više ne zamjećujemo dobre ljude jer njihovi osmjesi su sakriveni pod maskom straha i nelagode. Ono što je još ostalo živo su naše oči. Oči koje govore, brinu, prkose i tuguju.

Mjerimo ljudske osobine nekim novim mjerilima zamjećujemo samo negativno na drugima kako bi se lakše nosili s akumuliranom agresijom i nesigurnošću. I tako lakše opravdavamo vlastitu agresivnost, lijenost, sebičnost ili neku drugu negativnu osobinu. Vrlo lako napadamo druge zbog agresivnosti ne uviđajući vlastitu sklonost ka agresiji.

Konzumerističke smjernice za sreću: Put kojeg biraju oni koji su nezadovoljni životom

Zašto to radimo? Psiholozi to objašnjavaju kao potrebu pojedinca da zadrži pozitivnu sliku o sebi.

Priznati sebi da smo i sami često agresivni pri tome kritizirajući agresivnost drugih u praksi se rijetko susreće.

Predrasude često određuju naš odnos prema drugim osobama. Često čujemo izjavu „ljudi su postali pokvareni“. Na žalost, veliki broj osoba spada u kategoriju loših pojedinaca, ali među brojnima još uvijek ima jako puno dobrih ljudi. Oprezni smo i puni nepovjerenja prema ljudima koje srećemo na svom životnom putu.

Postoje pojedinci koji na život gledaju crno – bijelo. Ako spadate u kategoriju pesimističnih osoba zasigurno će te u drugima vidjeti uglavnom negativne osobine. Svako od nas posjeduje negativne i pozitivne osobine usmjeravamo li naš odnos na negativne osobine budite sigurni da je taj odnos u startu osuđen na propast.

Još uvijek ima puno osoba koje imaju bezbroj pozitivnih osobina iako u nekom trenutku iz nekog čudnog i bizarnog razloga mogu postati odbojni i odvratni. Do jučer, osoba koju su krasile pozitivne osobine postane u našim očima neka nova nepoznata osoba. Ako ste naviknuti na pozitivne osobine lako se događa da imamo potrebu prenaglasiti negativne što je često odraz našeg pesimizma kojeg nosimo kao svoju životnu masku. Ne zaboravite, naša očekivanja uvelike utječu na ponašanje i učinak drugih osoba. Trudite se svakodnevno tražiti u maskiranim ljudima dobro, kako bi pomogli sebi i njima. Jer danas je uistinu umijeće iza maskiranih pojedinaca susresti dušu od čovjeka.

Smisao života nije biti usmjeren samo na sebe i svoju osobnu dobrobit

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo