Kolumnisti i blogeri: U žrvnju svakodnevice

Konzumerističke smjernice za sreću: Put kojeg biraju oni koji su nezadovoljni životom

Novo normalno kako često nazivamo stanje pandemije nije uspjelo kod većine umanjiti konzumerističke navike.

Jednu vrstu kupovine zamijenili su novim prilagođenim oblikom konzumerističkih navika. Online prodaja doživljava svoju ekspanziju kao nikada do sada. Kupuje se odjeća, obuća, kozmetički proizvodi samo na drugačiji način prilagođeno novonastalim okolnostima.

Konstantno nam se nameće lažna misao kako živimo u vremenu u kojem se ono što je suvišno pretvara u potrebno.

Život je prekratak da bi se ujutro probudili žaleći za nečime… Sve se događa s razlogom

Veliki mislioci tijekom života sažeto su rekli da nas smislene aktivnosti moraju povezati sa svijetom, dati nam osjećaj da smo dio tog istog svijeta. Drugim riječima, smisao života negdje mora uključivati nadilaženje pojedinačne egzistencije. Takva je perspektiva mudra jer shvaća da čovjek nije izolirano biće – da živi u svijetu, te da je dio svijeta kao što je i svijet dio njega. Ali smisao se ne temelji na imati i biti zapažen – smisao kao takav gubi vrijednost jer postaje sam sebi svrha i značenje.

Jednom kad čovjek osjeti da je dio ovog svijeta i društva u kojem smisao postojanja ima puno veće značenj , osjetit će i vlastiti smisao.

U okolnostima dosadašnjih vrijednosti modernog svijeta, čovjek iz dana u dan ne pronalazi smisao, grčevito se bori da ga dostigne i u konačnici ostaje zaglavljen u stanju egzistencijalnog vakuuma. Ushićenje novim odjevnim predmetom ili novim kozmetičkim proizvodom nestaje poput pjene od sapunice. Danas je trenutak da se svako od nas zapita što je izvor moje egzistencijalne praznine, što mogu promijeniti? Ako ne možete promijeniti okolnosti, razmislite možda je došlo vrijeme je da promijenite svoje stavove.

Smisao života nije biti usmjeren samo na sebe i svoju osobnu dobrobit

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo