Kreativna terapija: lijek za usamljenost i patnju - Ordinacija.hr

Došla su neka čudna vremena u kojima su usamljenost i patnja postali sastavnica svakodnevice.

Sve je veći broj mentalnih bolesti i mentalnih bolesnika. Depresija se ušuljala u naše živote poput tata, bogati, siromašni dobili su je kao vjernog pratitelja. Zašto je tome tako, kako si pomoći, je li spasonosno i jedino rješenje posegnuti za sredstvima za smirenje ili trebamo potražiti pomoć u ljekovitosti kreativne terapije?

Što je kreativnost?

Pojam ‘kreirati’ dolazi od latinske riječi ‘creare’ što znači napraviti te grčke riječi ‘krainein’ što znači ispuniti. Kreativnost ili stvaralaštvo sposobnost je pojedinca da se izrazi u ograničenim uvjetima. Biti kreativan u doba recesije, lažnog mora i patvorenih vrijednosti čini se nemogućom misijom.

Biti kreativan dokazano je ljekovito i modernom čovjeku nužno potrebno.

Umjetnost u službi prevencije i liječenja

Prema istraživanja brojnih autora, umjetnost ima ljekovita svojstva. Umjetnost nam može pomoći da se osjećamo manje usamljeni, da možemo lakše prihvatiti patnju, u vremenu kada je usamljenost, patnja i tuga društveni izraz naše privatnosti. Umjetnost izražena kroz kreativnu terapiju daje pojedincu neku vrstu afirmativnog dostojanstva koje se izgubilo u vremenu i prostoru.

Kreativna terapija i mentalno zdravlje

Niti jedan oblik terapijske intervencije ne bavi se emocijama kao kreativna terapija. Otkrivanje kreativne energije na izravan način pri tome djelujući iscjeljujućom snagom na um, tijelo i duh pronalazeći put do složenih problema i sukoba samo može kreativna terapija.

Modernom društvu hitno trebaju stručnjaci iz kreativne terapije

Kada potražiti pomoć kreativnog terapeuta, gdje ga potražiti, samo su neka od pitanja koja se nameću pojedincima. Na žalost u Hrvatskoj do sada nismo imali stručnjake koji provode kreativnu terapiju stoga smo odgovor smo potražili u Umjetničkoj akademiji u Osijeku. Umjetnička akademija u Osijeku ove jeseni po prvi puta otvara vrata budućim studentima poslijediplomskog sveučilišnog studija kreativne terapije .

Ovo je prvi i kao takav jedini studiji u Republici Hrvatskoj koji u suradnji sa Medicinskim fakultetom u Osijeku kreće sa osposobljavanjem stručnjaka za samostalni kreativni terapijski rad – istaknula je Dekanica Umjetničke akademije u Osijeku prof.dr.sc. Helena Sablić Tomić. 

Mentalno zdravlje modernog čovjeka je iz dana u dan izloženo različitim okidačima koji su u većini slučajeva odraz nametnutog stila života. Moderno društvo diktira tempo koji dovodi do disbalansa što za posljedicu ima sve veći broj mentalnih bolesti. Integrativni, dubinsko psihološki i hermeneutički pristup koji obuhvaća uporabu različitih kreativnih medija, odnosno elemenata umjetnosti (glazbu, ples, dramu, poeziju i sl.) s ciljem unapređenja zdravlja i bržeg oporavka pojedinca neki su od oblika izvođenja kreativne terapije koji su neizostavni oblik brige za psihofizičko zdravlje pojedinca , naglasila je prof. dr. sc. Sablić Tomić. 

Metode samopomoći

Smrt voljene osobe, prekid veze ili konačni gubitak nečega što smatramo dragocjenim, događaji su zbog kojih možemo osjetiti tugu, osamljenost pa čak i očaj. Oni su nekad put kojim moramo proći da bi razumjeli svijet, stoga kada vas preplavi tuga ili očaj otvorite vrata emocijama.

Kroz rad sa muzikoterapeutima, dramaterapeutima, art terapeutima (terapeutima likovne umjetnosti) i terapeutima pokreta i plesa dopustite sebi i svojim osjetilima da tugu i očaj pretoče u novu poruku ljubavi.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo