Tijekom trudnoće se zbivaju brojne fiziološke prilagodbe koje se odražavaju specifičnim vrijednostima laboratorijskih nalaza.

Promijenjene su vrijednosti krvne slike, upalnih parametara, jetrenih enzima, koagulacijskih faktora, itd.

Promijene tijekom trudnoće

U krvnoj slici prisutna je “fiziološka anemija“. Zbog povećanja volumena plazme, krv je razrijeđenija te su vrijednosti hemoglobina, hematokita i eritrocita niže. O anemiji govorimo tek ako se u kasnoj trudnoći hemoglobin snizi ispod 105 mg/dL.

Tijekom trudnoće dolazi i do promjena imunološkog odgovora majke, zbog čega su upalni parametri CRP i leukociti blago povišeni u odnosu na netrudne žene. CRP do 10 te leukociti do 12×10*9/L su normalne vrijednosti za trudnice.

Vrijednosti jetrenih enzima blago opadaju, a njihov značajan porast služi nam u praćenju hipertenzije u trudnoći. Faktori zgrušavanja krvi su povišeni čime se organizam priprema za zaštitu od prekomjernog krvarenja tijekom ljuštenja posteljice u porodu.

Kod manjeg broja žena, u kasnoj trudnoći mogu biti sniženi trombociti, ali se vrijednosti 100 – 150 x10*9 smatraju normalnim za trudnice.

Nalaz trombocita i “malog koagulograma” je važan ako se planira epiduralna analgezija ili carski rez. Metabolizam ugljikohidrata (šećera) je vrlo važan za normalan razvoj ploda od najranije trudnoće.

Glukoza u krvi (GUK) natašte je niža, a dva sata nakon obroka viša nego izvan trudnoće. Vrlo je važna zdrava i uravnotežena prehrana trudnice kako vrijednosti glukoze ne bi prelazile granične vrijednosti jer tada govorimo o trudničkom (gestacijskom) dijabetesu.

Normalne vrijedosti glukoze natašte kod trudnica su do 5.1 mmol/L te 2 sata nakon obroka ili oralnog testa opterećenja glukozom (OGTT) do 8.5 mmol/L. Za razliku od OGTT izvan trudnoće, trudnicama se vadi krv i 1 sat nakon uzimanja otopine glukoze. Ta vrijednost ne smije biti viša od 10 mmol/L.

Treba naglasiti da prije vađenja krvi radi mjerenja GUK-a natašte ili OGTT, trudnica mora biti natašte barem 8 sati – ne smije ništa jesti niti piti nakon 22 – 23 sata uvečer osim vode.

Rutinske laboratorijske pretrage kod zdravih trudnica

U prvom tromjesečju to su kompletna krvna slika, glukoza u krvi natašte, urinokultura, TSH, krvna grupa i Rh-faktor te testovi na kontakt sa virusom hepatitisa B i C te sifilisom. Na temelju anamneze, ginekolog može proširiti opseg pretraga.

U 2. tromjesečju, između 24. i 28. tjedna preporučuje se učiniti test opterećenja glukozom (OGTT). Nekim trudnicama se OGTT preporučuje učiniti već u prvom tromjesečju (starija dob, dijabetes u obitelji, ranije rađanje djeteta težeg od 4.5 kg, raniji spontani pobačaji itd).

Krajem 2. tromjesečja dobro je ponoviti krvnu sliku jer će zbog ubrzanog rasta ploda biti povećana potreba za željezom te treba procijeniti da li je potrebna nadoknada željeza.

Dodatne ciljane pretrage se rade ako trudnica ima hipertenziju, dijabetes, Rh imunizaciju, ako je bila u kontaktu sa zaraznim bolestima itd.

Manji broj laboratorija izdaje nalaze s referentnim vrijednostima specifičnim za trudnice. Stoga je vrlo važno da liječnik odgovarajuće interpretira nalaze kako se ne bi radile nepotrebne dodatne pretrage ili nepotrebno liječenje trudnice.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo