Kolumnisti i blogeri: Dr. Nola savjetuje

Liječenje akni: Znate li kako izgleda i koliko traje te zašto vam ne pomažu kreme i losioni?

Foto: shutterstock

Akne su kronična bolest i u pravilu se javljaju u pubertetskoj dobi, no mogu biti dugotrajan estetski i psihološki problem i kod starijih.

Liječenje zahtijeva odlazak dermatologu koji će odrediti dobru terapiju koju je važno započeti u što ranijoj fazi. Način liječenja određuje se individualno. Kod nekih osoba rezultati su brzi i trajni, dok je u drugim slučajevima potrebno provesti višegodišnje tretmane liječenja i održavanja.

Idealno je doba za lasersko uklanjanje dlačica: Evo što morate znati prije tretmana

Koji su simptomi akni? 

Uzrok akni u najvećem broju slučajeva može se utvrditi sa stopostotnom sigurnošću. No obradu je neophodno učiniti kako bi se otkrio eventualni uzrok, osobito ako su akne praćene povećanom tjelesnom težinom i pojačanom dlakavošću. Presudni čimbenici su hormonska aktivnost (ulazak u pubertet), stres koji pokreće povećano lučenje hormona nadbubrežnih žlijezda, genetska predispozicija i uzimanje nekih lijekova.

Simptomi akni su upaljena ispupčenja crvene boje ispunjena sadržajem. Neupaljene lojne žlijezde, tzv. epidermoidne ciste, mogu se pojaviti zajedno s aknama ili samostalno. Nakon nestanka rana mogu ostati mali ožiljci.

U liječenju akni potrebno je prije svega usporiti produkciju loja, pravilno očistiti pore, zaustaviti rast bakterija antiseptičkim ili antibiotskim pripravcima, uspostaviti ravnotežu fiziološke flore na površini kože, spriječiti razvoj novih akni i nastajanje ožiljaka ili postojeće učiniti manje vidljivima. Preporučuje se primjena lokalnih preparata – retinoida u obliku krema, gela i losiona u kombinaciji s dermatološkim tretmanima koji su odlični saveznici u borbi protiv akni, ali i smanjenju vidljivosti ožiljaka.

Višemjesečno liječenje

Liječenje akni obično traje više mjeseci, a uključuje čitav niz lokalnih preparata koji se često kombiniraju s lijekovima i dermatološkim tretmanima. Naime, zabluda je da se srednje teški i teški oblici akni mogu izliječiti samo lokalnim pripravcima kao što su losioni, kreme ili gelovi.

Ova vrsta pripravaka može biti djelotvorna samo kod blagih oblika akni. Ovisno o uzrocima akni, vrlo često potrebno je provoditi i tretmane održavanja, jednom mjesečno ili jednom u 4 do 6 tjedana.

Za uspješnu njegu lica kod kuće, vaša kozmetika treba sadržavati ovih 5 sastojaka

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo