Formula neuspješnih veza krije se u iluziji da osjećajni pojedinci mogu promijeniti bezosjećajnog partera. Ima li lijeka za neuspješnu vezu? Vrlo je jednostavan i lako primjenjiv: “dajte nogama vjetra.“

Koliko ste se puta zapitali zašto neke osobe imaju uspješne veze dok druge pored sebe imaju partnere koji im nisu dorasli. To su oni pojedinci koji se bore da veza opstane, opraštaju, pokušavaju razumjeti… padaju, dižu se u nadi da će se situacija promijeniti.

Prihvatiti, promijeniti i dobro djelovati

Biti mudar u partnerskom odnosu ključ je uspješne veze. Veliki broj žena prolazeći redovite uspone i padove u vezi živi u iluziji da će u nekom trenutku doći do promjene u partnerskom odnosu. Loše navike biti će zamijenjene dobrim, partner ili partnerica će uvidjeti problem, šutnju će zamijeniti razgovor. Vrijeme prolazi, odnos se ne mijenja, scenarij priče ima iste aktere, iste sadržaje u kojem se unaprijed zna početak i završetak svake scene. U nekom trenutku osoba koja se bezuvjetno davala, ostaje bez pozitivnog mentalnog goriva kojim održava, prihvaća, tolerira, gura i podržava odnos koji se od samog početka oslanjao samo na jednog od partnera.

Bezosjećajne osobe

Ako opisujemo hladne partnere u nekoliko riječi i dajemo im zajedničko obilježje onda su to osobe koje nazivamo “bezosjećajni pojedinci”. Bezosjećajni pojedinci su hladne osobe koje nazivam (hladnjacima u našim intimnim prostorijama) koje uvijek u prvi plan stavljaju sebe i svoja potraživanja. Sjećam se jednom prilikom poznanica za koju sam smatrala od samom početka da je napravila krivi odabir, usidrena u vezu u kojoj se bezuvjetno davala, u svim kriznim situacijama znala je reći “On će se promijeniti, treba mu vremena. Svojom ljubavlju i samoodricanjem potaknut ću ga na promjenu”. Ona je bila peć a on je bio hladnjak njihovog intimnog prostora. Opravdano se pitamo može li peć ugrijati hladnjak, ako znamo da hladnjak hladi a peć grije. Na žalost nakon 26 godina zajedničkog života, shvatila je da treba podići sidro i otići svojim pute. Bila je to mudra i razborita odluka.

Suosjećajni pojedinci

Svi pokušaji da promijenimo druge u većini situacija imaju scenarij znanstveno-fantastičnoga filma. U pozadini takvog scenarija krije se potreba jedne strane za poticanjem suosjećanja kod druge strane. Suosjećajna osoba očekuje partnerovo suosjećanje, traži njegovu ili njezinu ruku podrške i razumijevanja, u većini slučajeva to je bezuspješno i frustrirajuće. Rijetki su trenuci u kojima se to dešava. Za suosjećajnog pojedinca to su “blaženi” trenuci kojima obnavljanja potrošeno mentalno gorivo i prikuplja snagu za novi početak sa bezosjećajnom osobom.

Visoki i niski emocionalni kapacitet

Na žalost bezosjećajni pojedinci ne posjeduju emocionalni kapacitet suosjećanja. Oni se ne mogu “konektirati“ sa unutarnjim svijetom suosjećajnog partnera. Emocionalni kapacitet suosjećanja gradi se od malih nogu, pod utjecajem je temperamenta, ranih obiteljskih odnosa i bezbroj drugih faktora. Kada muškarac ili žena ne posjeduju traženi emocionalni kapacitet kažemo da su hladne osobe. Ako muškarac nema suosjećanja rijetko koja će žena uspjeti u namjeri da od hladnog partnera učiniti toplo biće, puno razumijevanja i potrebe da pomogne, olakša, podijeli, opravda i razumije.

Neprobojni emocionalni zid

Dobro je osvijestiti lošu vezu i zapitati se: Mogu li glavom razbiti betonski zid ? Zasigurno ne, Upitajte se, je li moguće emocionalni neprobojni zid partnera učiniti probojnim? Odgovor je ne, kao što glavom ne možete probiti betonski zid a da nakon toga nemate tjelesne rane tako i pokušaji probijanja emocionalnih zidova partnera ili partnerice u konačnici donose emocionalne rane. Uslijed zadobivenih emocionalnih rana javlja se potištenost,nezadovoljstvo,srditost i tuga . Prihvatite svoje emocije, zavidajte zadobivene emocionalne rane i smognite snage otići svojim putem.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo