“Za mene postoji samo putovanje putevima koji imaju srca. Tuda ja putujem, i jedini dostojan izazov je da se taj put prede sav, do kraja. I tuda putujem, gledajući, gledajući bez daha.”

                                                                                                       Don Huan

Na što ste pomislili kada ste pročitali naslov? Na ljubavni odnos između muškarca i žene ili na nešto drugo? Što znači živjeti ljubavni život?

lTo znači živjeti u ljubavi. To znači voljeti život. Što za vas znači voljeti život? Znači li to da prvo moramo čekati da se desi niz događaja koje smatramo lijepima i ugodnima, pa ćemo onda voljeti život ili to znači da volimo sve oblike kroz koje se život manifestira?

Ljubavni život je život iz srca. Podrazumijeva li on da nam se događaju samo lijepe i ugodne stvari? Apsolutno ne. Međutim, postoji magija u življenju ljubavnog života. Magija je u tome da kada zavolimo i ono što je ružno, teško, “loše” i strašno u trenutku ono prestaje biti ružno, teško, loše i strašno. Tada se događa transformacija i tama postaje svjetlost.

Ljubavni život zahtijeva potpunu vjeru, iskrenost i predanost. Ovo ponekada zvuči previše apstraktno, pa ću vam dati konkretan primjer: Zamislite da radite posao koji ne volite. Zašto to radite? Odgovori koji najčešće slijede: “Jer se mora preživjeti, platiti račune, nahraniti djecu”; “Nije svatko te sreće, da radi što voli”; “Nema druge, živjeti se mora“….itd.

Ako zaronite malo dublje, otkriti ćete da iza svih tih odgovora i gomile drugih, kojima opravdavamo zašto radimo nešto što ne volimo, stoji strah. Strah od toga da nećemo moći preživjeti, da će nas drugi smatrati lijenim ili neodgovornim osobama. Možda će nas smatrati nezahvalnima ili ćemo pak sami sebe doživljavati neuspješnima.

Strah je opozicija ljubavi. Dakle, kada živimo iz straha ne možemo živjeti ljubavni život. Sada zamislimo drugi scenarij: Izaberemo raditi ono što bi nas ispunjavalo najviše na svijetu! Kakav je osjećaj kad samo pomislimo na to? Svakako je ushićenje, radost i pozitivni osjećaji. A kakav je tek osjećaj zaista činiti ono što volimo i želimo! No da bismo istinski živjeli ljubavni život moramo upoznati sebe i otkriti što je to što nas istinski veseli i onda se tome posvetiti. Dakle moramo biti iskreni do kraja. Imati hrabrosti reći “ne” svima i svemu što ne podržava tu odluku. Tada moramo znati da ćemo morati otpustiti neke “stvari” koje smo imali u životu.

lDok ne napravimo prostor za nešto novo ono ne može doći. Kako staviti novu kutiju na neko mjesto, ako tamo još uvijek stoji stara? Teško. Osim hrabrosti treba nam vjera kako bi, usprkos tome što će se mnogi pobuniti zbog naše odluke i davati hrpe “dobronamjernih” savjeta (da se opametimo dok je još vrijeme) jasno vidjeli kuda idemo. Nadalje treba nam predanost, da bi ustrajali na putu realizacije želja našeg srca, jer mnogo je ljudi koji to ne žive i pokušati će nas zadržati u svome ne-ljubavnome svijetu. Zašto? Zato što je puno lakše ostati tamo gdje jesi i ne mijenjati se. Ovako, ako imaš pred nosom nekoga tko živi iz srca stalno te podsjeća na to da ti to ne živiš, a to stvara frustraciju i može biti jako neugodno.

Konačno treba nam mnogo ljubavi da na tom putu podržimo sebe, jer drugi nam često podršku neće moći dati. I treba nam ljubavi kako bi oprostili svima koji će nas svjesno i još češće nesvjesno pokušati spriječiti u tome da živimo iskreno iz srca. No i njih možemo voljeti, ako shvatimo da je jedini razlog takvog djelovanja njihov strah. A zašto se ljutiti na nekoga tko se boji?

I kada shvatite, da nema toga što ne možete voljeti onda počinjete živjeti ljubavni život.

 

Pridružite se otkrivanju ljubavnog života i pridružite se našem programu ovo ljeto:
http://www.odmorzadusu.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo