Malo o muškoj ljubomori i zašto može biti jako opasna... - Ordinacija.hr

Shutterstock

Znate li da se većina veza završava raskidom zbog posesivnih muškaraca, a ako promislite o prijašnjim vezama koje su neslavno okončane, propitajte se nije li razlog muška posesivnosti i ljubomora.

Većina odnosa u kojem muškarac ima dominantnu ulogu prepisujemo tradicionalnom odgoju. Ako malo pročeprkate ispod površine, onda ćete spoznati da tome i nije baš tako. Često su odgoj, tradicija i norme paravan iza kojeg se krije nesiguran i ljubomoran muškarac. Svakodnevno će vam upućivati kritike, pametovati oko beznačajnih sitnica kako bi vas doveo u stanje nesigurnosti i ovisnosti.

Jeste li rob ili tiranin? Što vaše ponašanje govori o vama

Mala šala i nije baš tako mala…

Ima partnera koji idu toliko daleko da će vam kroz šalu redovito naglašavati kako ne biste nikad imali partnera da nije njega, niti bi vas itko trpio da nije on preuzeo taj teret na sebe.

Može li nam život biti kao čarolija?

POSESIVAN MUŠKARAC

Posesivan muškarac je većinom usamljen ima jako mali broj prijatelja, nesiguran je i nema osobnu kontrolu. U odnosu, ništa mu nije teško učiniti za partnericu. Varijacija na temu su tvz. alfa mužjaci, oni posesivno čuvaju svoju partnericu i svaki drugi muškarac je potencijalna prijetnja.

ZAMKE LJUBOMORNIH MUŠKARACA

Budite krajnje oprezni ako ste mišljenja da je vaš partner ljubomoran. Njegova zamka se krije u strpljivom čekanju vašeg povjerenja. Nakon što stekne vaše povjerenje i predanost, možete očekivati znakovite promjene u ponašanju i svakodnevnim reakcijama. Neka vas ne čude veliki i mali ispadi ponašanja, sklonost ka uvredama, kontrola i nadzor svih članova obitelji.

Umjetnost raspolaganja novcem – sve manje imamo, a sve više trebamo i trošimo

KAKO DALJE S LJUBOMORNIM MUŠKARCEM

Odgovor na ovo pitanje i nije tako jednostavan. Ako ga suzimo na dvije riječi, onda bi glasio, uzmi ili ostavi.

Naznake ljubomore mogu se detektirati jako rano, a o problemu ste dužni razgovarati otvoreno bez zadrške. Ako je potrebno osvijestite partneru sve situacije koje ugrožavaju kvalitetu odnosa. U pozadini problema krije se pomanjkanje samopouzdanja i samopoštovanja vašeg partnera.

Slavite uspjehe svoje partnerice

Pouzdan muškarac bez posesivnih sklonosti nema problema s ljubomorom. On slavi neovisnost svoje partnerice, zna da se odnos temelji na povjerenju, dijeljenju uspjeha i neuspjeha. Prihvaća poglede svoje partnerice bez optuživanja i bojazni. On vjeruje, i zna da zaslužuje i ima partnericu koja ga voli, onoliko koliko on voli nju.   

O tome se ne govori: ovisnost o pornografskim sadržajima

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo