Kolumnisti i blogeri: Kuća zelenog čaja

Marrakech – osvježavajući zeleni čaj

Učestalo nam naši čajni prijatelji ovih dana postavljaju pitanje: “Koji je čaj dobar za vrijeme ovakvih vrućina”? Naime, iz naše široke palete čajeva nije baš lako izdvojiti napitak koji nije za konzumaciju kroz ljetne dane.

Ustvari, svi čajevi se mogu konzumirati kroz cijelu godinu jedino što treba pripaziti kada se koji čaj koristi kroz dan. Jer popiti crni čaj predvečer bi bilo malo pretjerano, osim ako ne želimo provesti noć uz neku knjigu,TV ili možda neko simpatično društvo. Poučeni iskustvom, znate da crni čaj obiluje kofeinom i teinom pa time i djeluje stimulativno kako na centralni živčani sustav, tako i na cijeli organizam.

kNo, da odgovorimo na pitanje koje smo ovih dana često čuli u našoj kućici. Ime je dobio po dalekom i egzotičnom gradu, gdje pušu vrući pustinjski vjetrovi iz Sahare, a ime mu je Marrakech.

Marrakech je tradicionalni čaj od metvice i zelenog čaja Gunpowder, a simbolizira gostoljubivost u Maroku i ostalim arapskim zemljama. U tim klimatski toplijim krajevima ljudi ga piju kroz cijeli dan i time osvježavaju duh, umiruju i jačaju živce.

U našim krajevima više se koristi za liječenje prehlada, u čemu je vrlo uspješan. Ali osim toga, pokazuje i dobre rezultate u borbi s glavoboljom, probavnim smetnjama i anksioznošću jer blagotvorno utječe na živčani sustav. Mnogi studenti ga često konzumiraju prije odlaska na ispite jer im daje mentalnu mirnoću i umanjuje tremu.

Specifičan i vrlo intenzivan miris koji nam daje Marrakech je već sam po sebi osvježavajuć. A kad ga još i pripremite tako da ga pustite da odstoji u vodi od 80 stupnjeva, vjerujte – dobili ste osvježavajuće piće koje će vas okrijepiti više od bilo kojeg rashlađenog napitka.

Tanja & Goran

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo