Mate čaj - "Zeleno zlato Indijanaca" - Ordinacija.hr

Kolumnisti i blogeri: Kuća zelenog čaja

Mate čaj – “Zeleno zlato Indijanaca”

Do sada smo vam u našim školama čaja pretežno otvorili vrata čajeva s Istoka, no danas imamo jednu posebnu vrstu čaja koja dolazi sa Zapada. Radi se o napitku koji je postao nacionalno piće u latinoameričkim državama.

 Mate je zimzeleno drvo koje cvate od listopada  do prosinca. Zeleni listovi i crvene bobice karakterističnog izgleda  uspijevaju samo u Južnoj Americi gdje ga još zovu i “napitkom bogova”. Brazil, Argentina i Paragvaj su najveći proizvođači te ujedno i potrošači Yerba Mate čaja. Zbog klimatskih uvjeta koji dominiraju tim područjem, Mate čaj nije mogao nigdje uspjeti osim u Južnoj Americi.

Yerba MateZbog činjenice da biljka mate sadrži 11 vitamina i minerala te 15 aminokiselina moramo napomenuti kako bi je bilo teško mjeriti s bilo kojom drugom biljkom po svojoj nutricionističkoj vrijednosti.

Mate sadrži praktički sve vitamine i minerale nužne za normalno funkcioniranje organizma – kalcij, magnezij, željezo, fosfor, cink, bakar, kalij, jod, vitamini B1, B2 i C. Napitak je žućkasto zelene boje, a sadrži kofein, teobromin, klorofil,eterično ulje i vanilin.

Argentinsko ministarstvo zdravlja dalo je preporuku svim trudnicama i dojiljama da redovito konzumiraju mate čaj zbog njegove nutritivne vrijednosti. Na sličan način, sugerirano je svim dječjim vrtićima i osnovnim školama da čašu mlijeka zamijene šalicom čaja s obzirom na veći broj korisnih tvari za organizam.

Istraživanja su pokazala da su mnogi fizički radnici koji su svakodnevno pili mate čaj, sačuvali dobro zdravlje i doživjeli duboku starost unatoč velikim naporima i slaboj prehrani. Ovaj čaj smanjuje i apetit pa je pogodan “za mršavljenje” – treba ga piti 60 minuta prije jela. U nekim europskim zemljama, primjerice u Njemačkoj, registriran je kao lijek.

Priprema
Mate čaja u južnoameričkim zemljama je jedinstvena zato što Latinoamerikanci
Mate čaj piju iz posebnih posuda koje su izrađene od tikvica i zovu ih Calebase. Naime kada stave čaj u Calebasu, doliju vodu koja doseže 100
stupnjeva, te uz pomoć slamke po imenu Bombilla
uživaju u blagodatima spomenutog napitka.

U kući
zelenog čaja Mate natur (50 grama) košta 20 kuna, a
komplet bombille i calebase koštaju 150 kuna.

Mate osvježava organizam, smanjuje umor i napetost mišića, te ublažava stres. Koristi se za jačanje otpornosti, odgađa starenje i povećava ljekovitost drugih biljaka ukoliko se uzima zajedno s njima. Tradicionalno se koristi kod poremećaja probavnog sustava, te kontrolira apetit i čisti organizam.

Yerba MateMate čaju pripisuje se određena ljekovitost:

  • stimuliranje živaca,mišića
  • ubrzavanje metabolizma
  • antibakterijsko i antikancerogeno djelovanje
  • svojstvo diuretika                 
  • potiče probavu
  • pojačava znojenje
  • s obzirom na sadržaj kofeina podiže radnu sposobnost

U latinoameričkim zemljama postoji jedna interesantna  poslovica koja kaže: ”Da nema Mate čaja,svaki bi čaj bio dobar”…

Tanja & Goran  

 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo