O meditaciji se piše već tisućama godina. O meditaciji možete pronaći opise u svetim spisima, kao i na beskonačno puno blogova, knjiga, portala, foruma i raznih drugih izvora.

I tako pročitate tone i tone tekstova i drugima možete tri dana pričati o meditaciji, a da zapravo nikada niste meditirali ili iskusili to stanje.

kPostoji mnoštvo “tehnika meditacije”. Meditacija je istovremeno i stanje i proces – ovisi u kojem kontekstu koristimo tu riječ. Ako sjedite u lotosovom položaju sklopljenih ruku, to ne znači da ste automatski u meditativnom stanju. To može značiti da sjedite u položaju za meditaciju, istovremeno Vas zatežu prepone, a glavom prolazi tisuću misli i niste niti blizu meditaciji kao stanju potpunog mira.

To je zapravo meditacija kao proces kojim dolazimo do meditativnog stanja. Stanja bez misli i osjećaja da smo jedno sa svime.

Postoji i drugi način da osjetite povezanost sa svime što Vas okružuje.

Jednom davno, kad sam imala desetak godina, kao dijete sam po ljeti imala priliku skijati na vodi. Savladala sam tehniku vožnje na jednoj skiji i uživala u zalasku sunca, dok me prijateljičin tata vukao gliserom.

Miris mora, velika zlatna kugla spušta se u more, ugodan povjetarac, prekrasan zalazak sunca… da ti srce zatitra. Odjednom se pojavio tako snažan i dubok osjećaj sigurnosti. Osjećaj da me svemir doslovce drži na rukama, i da štogod izvedem, nema nikakve šanse da padnem. Osjećaj da mogu skakati na valovima, izvoditi bilo kakve finte, igrati se… kao da imam krila. Kao da me nešto nosi na dlanu.

Odjednom osjećaj potpune ispunjenosti, mira, savršenstva postojanja, bezuvjetne ljubavi, podrške, sigurnosti, ljepote… i osjećaj da sam jedno sa svime. Toliko ljepote… da ti dođu suze na oči od radosti. Plačeš od sreće, čudiš se sam sebi i tome što se zbiva.

Shvatiš da si siguran, jer nema ništa izvan tebe, ti si jedno sa svime što te okružuje. Atomi tebe samoga rastopljeni u cjelini s atomima, mora, sunca, valova, mirisa, boja neba, ljudi na obali, glisera, oblaka. Mir, sloboda i ljubav.

kJe li to bila meditacija? Pa tada nisam niti znala što znači meditacija, a kamoli “vježbala meditaciju”. I na kraju, je li bitno kako se što zove?

Nazivi, riječi, imena samo su način da nešto što doživljavamo prenesemo drugima. Jesmo li to stvarno doživjeli i kako, to znamo samo mi. Ili samo mislimo da znamo.

Želim reći: Istražuj kroz osobno iskustvo, osjećaj što ti se događa u sadašnjem trenutku, budi živ, imaj povjerenja u vlastito iskustvo, budi svjestan, budi budan… jer bez toga život će ostati isprazna teorija.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo