Pu-erh

Hladna i prekrasna jesenska večer, a mi daleko od naše uobičajene svakodnevice sjedimo u društvu mladog majstora za pu-erh čajeve u njegovoj čajoteci.

Smirenim glasom priča nam o “divljem čaju” kojeg je i on brao i pripremamo u dalekoj Kini. Naime iz majstora izvire takva moćna energija koja polako uz ispijanje ovog jedinstvenog čaja preplavljuje i naša tijela. Či (qi) energija djeluje i čini nas tako uravnoteženima i duhom i tijelom.

Uživajući u majstorijama spravljanja čaja izmjenjujemo iskustva o čajevima, te upijamo svaku riječ izgovorenu o divljem čaju pu-erh koji se dobiva od starih drveća čajevca koji rastu na visini do 2000 metara. Njegov okus i kvaliteta se poboljšavaju s godinama jer u pu-erh žive mikroorganizmi koji reagiraju na promjene u vlazi i temperaturi. On diše s prostorom te ga tako i upija, kaže majstor pu-erha: “Kao dobro vino ili sir, što su stariji to su kvalitetniji…”

Pu-erhRađanje pu-erha je do pete godine, aroma raste do 25., a zrelost se razvija oko 50 godina. U stotoj godini on postaje neprocjenjiv kolekcionarski predmet.
Hladno fermentirani čaj pu-erh je jedini živi čaj, koji diše, koji se razvija u zoru, jer starodrevna metoda stiskanja čaja u različite oblike, bilo da se radilo o ručnom ili strojno prešanom, klasificiran je po regiji i godištu proizvodnje. Stari pu-erh čajevi dostižu cijenu i do tisuću eura po krugu ili kocki.

Iz srca gore poznate nam južne kineske provincije Yunan, dolazi nam najmisteriozniji čaj kojeg su dugo godina skrivali od znatiželjnih očiju a danas nam ga približava kineski dobavljač TianZi. U gorju Bulang na nadmorskoj visini od 1500 metara leži pokrajina Banzhang gdje je mikroklima stvorila najbolji fermentirani čaj na svijetu.

Pu-erh se radi iz roda Camellie Sinesis zvane Dayeh, podvrste velikog lista. Pu-erh se dijeli na zeleni i “kuhani”ili oksidirani pu-erh. Kod zelenog pu-erha sušenje se izvodi samo djelomično kako bi se dopustilo listu da polako oksidira tokom vremena. Oksidirani pu-erh je tamniji zbog inicijalne oksidacije prije sušenja. Ti tamni čajevi dobro stare i okus im se poboljšava s vremenom, ali stupanj promjene je manji nego kod zelenog pu-erha. Često se pu-erh skladišti u pećinama ili specijalnim podzemni sobama kako bi pravilno starili.

Pu-erh čaj ne zovu bezrazložno i Zdravi čaj jer njegova ljekovita svojstva su zaprepašćujuća. Aspergillus niger, Aspergillus clauatus, Aspergillus glaucus, Rhizopus chinehsis, Loctobacillus thermophilus, Saccharomyces su mikroorganizmi koji ovaj napitak čine čudesnim napitkom.

Njegov pozitivan učinak na organizam potvrđuju i medicinski univerziteti, pa kažu da :

  • Pu-erhuravnotežuje kolesterol
  • stimulira centralni živčani sustav
  • poboljšava probavu
  • snižava krvni tlak
  • topi masne stanice
  • sprječava aterosklerozu
  • djeluje protiv starenja
  • ima preventivni učinak svih vrsti karcinoma
  • pozitivno djeluje na prostatu
  • pomaže pri mršavljenju

Majstor pu-erha nam je pokazao najbolju metodu za pripremu ovog čaja. Naime, moramo reći da je on pravi virtuoz u spravljanju i da smo doista uživali u čajnoj ceremoniji. Prokuhavši vodu stavio je listiće u glinenu posudicu te ih prelio i brzo tu vodu izlio (prvim izlijevanjem vode poboljšavate okus čaja).. Nakon toga ponovno je prelio listiće Banzhanga(king), berba 2004., te ga držao 1-5 minuta. Postupak nam je ponovio još barem pet puta, tako da je od 5grama čaja možete dobiti i do 4-6 litara napitka. Temperatura vode je bila uvijek visoka, bez obzira jesmo li pili Banzhanga (2004), Mengsong (2003,2009), Vanilla (2009).

Poslije ovakvih ispijenih čajeva osjetili smo zen te otputovali kući puni pozitivne energije koju Tanja i ja još nismo dosad osjetili…

 

Tanja&Goran

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo