Navike koje bi prvašići trebali usvojiti da bi bili uspješni - Ordinacija.hr

Pripreme za školu u punom su tijeku. Prvašići i njihovi roditelji odbrojavaju dane do prvog susreta sa školskim klupama. Na samom početku, osim priprema za susret sa školom, donosimo i navike koje bi prvašići trebali usvojiti.

UVOĐENJE DNEVNE RUTINE 

Dnevna rutina je česti problem u iskazima roditelja. Stručnjaci koji su analizirali neke od problema s kojima se susreću roditelji prvašića navode poteškoće oko uvođenja dnevne rutine i promjena. Naime većina mališana tijekom ljetnih mjeseci imaju dovoljno vremena za slobodne aktivnosti, stanje budnosti roditelja i djece je tijekom ljetnog odmora duže. Prelazak s ljetnog odmora na zadane aktivnosti za večinu je izvor stresa. Kako bi izbjegli prilagodbu dobro je postupno mijenjati dnevnu rutinu postupnim usklađivanjem s aktivnostima koje očekuju mališana.

Dovoljno sna, jedan je od imperativa dobrog početka. Istraživanja školskih psihologa i pedagoga u svijetu ukazuju da mališani koji su imali narušenu aktivnost spavanja u većini pokazuju sklonost ka anksioznosti, nestrpljivosti i frustraciji na najmanje podražaje.

PLANIRANJE AKTIVNOSTI 

Izrada dnevnog i tjednog planera može koristiti vama i vašem mališanu. Jedan od dobrih oblika pripreme je upravo izrada zajedničkog planera u kojem naznačite glavne dijelove dana i aktivnosti koje ste zajednički predvidjeli od jutarnjeg buđenja do vremena za druženje i odlazak na počinak. Podsjetnik kao sastavnica planera treba biti na dostupnom i vidljivom mjestu. Popis najvažnijih telefonskih brojeva je nešto što podsjetnik treba sadržavati. 

UČITE MALIŠANA USTRAJNOSTI  

Priprema za polazak u školu iziskuje ovladavanjem nekim od aktivnosti kao što je održavanje osobne higijene, navike kulturnog ponašanja, navike izvršavanja prilagođenih zadataka u obiteljskom okružju, navike organiziranosti i točnosti u izvođenju ciljanih aktivnosti kao što je pospremanje igračaka nakon igranja ili završetak igre u dogovoreno vrijeme i priprema za odlazak na spavanje. To su samo neke od navika koje dijete treba imati prije polaska u školu. Školsko okružje s svim zadacima koji se postavljaju pred mališana od samog početka iziskuje izvođenje zadataka za koje je nužno potrebna samodisciplina i ustrajnost. 

BEZ OBITELJSKE PODRŠKE NEMA USPJEHA 

Važno je da osigurate dovoljno vremena  svom mališanu za razdoblje adaptacije na školske obaveze. Neki stručnjaci savjetuju više od jednog tjedna  kao optimalno vrijeme da se mališan privikne na nove aktivnosti. Poneki roditelji zbog  poslovnih obveza ne mogu izdvoji toliko vremena da bi pomogli djetetu da se prilagodi na školu i školske obveze. 

Produženi boravak u školi zasigurno je sigurno mjesto gdje vaš mališan može uz pomoć učitelja izvršiti školske obveze i ujedno provesti dio vremena u druženju s vršnjacima. Ako škola nema organiziran produženi boravak u prvom razdoblju svakako zamolite za pomoć članove šire obitelji. Ne zaboravite na važno mjesto koje zauzima razvoj svijesti kod mališana o poštivanju prometne kulture i pridržavanju zadanih mjera opreza. Odlazak od kuće do škole je uistinu važna stavka u pripremi za polazak u školu. U više navrata zajedno s djetetom prođite put od doma do škole upoznajući mališana s eventualnim problemima na koje može naići i potencijalnim opasnostima kojima može biti izloženo. 

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo