Kolumnisti i blogeri: Kuća zelenog čaja

Nougat i šljiva – crni čaj za zimske dane

Čajnik

Ovaj vikend nam počinje zimsko računanje vremena i možemo slobodno kazati kako je to vrijeme idealno za početak ispijanja šalice dobrog čaja.

Kako u Hrvatskoj još uvijek (nažalost) većina ljudi konzumira čaj tek kad postane malo hladnije, pripremili smo jedan “winter editon” crni čaj neobičnog i intrigantnog sastava. Bogat je okusom i razbuđuje organizam kao i svaki crni čaj, ali Nougat i šljiva čini se ipak kao jedan gurmanski čaj koji će osvajati i okusom i mirisom.

Nougat i šljiva crni aromatizirani čaj u svom sastavu ima crni Assam, bijelu čokoladu, pržene bademe, komadiće šljiva, listiće badema, narančine i suncokretove cvjetove i ako ga još poslužite uz dobar kolač ili keks bit će to prava simfonija okusa i mirisa koja će staviti i one najdiscipliranije na kušnju da probaju dokučiti sinergičnu strukturu sastava.

Već dugo vremena nismo u našoj “kućici“ na adresi Ilica 14 imali jedan pravi crni (zimski) čaj koji će možda vas i vaše najdraže okupiti na poslijepodnevnoj čajanki. Jeste li ste znali kako je uopće postalo općeprihvaćeno pravilo “Tea at Five” (čaj u pet popodne)? Taj društveni običaj počela je priređivati u 19. stoljeću (20-ih godina) vojvotkinja od Bedforda, Ana VII., kojoj je bila predugačka stanka između ručka i večere da si pripremi čaj, pa je počela priređivati čajanke oko pet i time uvela vrijeme za ispijanje čaja ne samo uz doručak, ručak i večeru kako su Britanci do tada navikli već i u “Five O’Clock Tea”.

U današnje ubrzano vrijeme življenja teško da netko može baš u pet sati poslijepodne uživati u ispijanju čaja, ali bismo ipak htjeli bi svima preporučiti da probaju u svoju svakodnevicu sustavno uplanirati “Tea break” od desetak minuta minimalno jer tim činom osvježit ćete se mentalno i fizički i tako lakše privesti radni dan kraju.

 

Tanja & Goran

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo