Novi trend: On-line partnerske veze - Ordinacija.hr

Foto: Shutterstock

U vremenu kada tehnološka dostignuća napreduju iz dana u dan mijenjaju se i obrasci komunikacije.

Do jučer poslovni, prijateljski ili partnerski odnosi zamijenjeni su poruke, dopisi, video konferencije. Različiti su razlozi – nekada je to nedostatak vremena, potreba za brzom razmjenom informacija ili nedovoljna motiviranost za susret “oči u oči“.

Zbog navedenog, iz dana u dan se otuđujemo se jedni od drugih. Novi trend diljem svijeta je sklapanje partnerskih veza „on-line“ili putem mreže.

Umirete od ljubomore? Naučite se kontrolirati jer ona može uništiti i najstabilniju vezu

Nedostatak vremena

Istraživanje koje je proveo Dr.Harry Reis sa sveučilišta “Rochester” pokazuje da se sve veći broj partnerskih veza realizira putem interneta.

Dr. Reis smatra da se navedeni oblik veza može realizirati i kao takav opstati ako se navedenom odnosu realno pristupi. Mišljenja je da Internet daje mogućnost odabira što u konačnici može rezultirati uspjehom kao i neuspjehom.

ON line veza nema signala za senzorne informacije i govor tijela

U “on-line” vezama nedostaje senzornih informacija. Percepcija je složena aktivnost organizma, proces organiziranja, integriranja, i interpretiranja osjetilnih informacija koji nam omogućuje upoznavanje i prepoznavanje značenja predmeta, pojava i događaja u našoj okolini. Ona je svojevrstan “subjektivni odraz objektivne stvarnosti”.

Senzorne informacije su sastavnica percepcije što na žalost u on-line vezama ne možemo realizirati. Govor tijela neovisno o video pozivima nije niti približno jednak stvarnom ljudskom kontaktu. Jedno od istraživanja koje je nedavno provedeno ukazuje da svega 7% komunikacije čini verbalna komunikacija 93% komunikacije veže se uz neverbalni dio, iz čega proizlazi da imamo jako malo alata na raspolaganju tijekom održavanja on-line veze.

Tračanje je tako uzbudljivo… Evo zašto volimo ogovarati

Obrambeni mehanizmi

Mrežni odnosi vrlo često su obojani idealiziranjem. Naime izvanmrežno u realnim odnosima upoznajemo partnera/partnericu koji osim dobrih imaju i loše strane. U on-line vezi većina parova pokušavaju iza zaslona svog računala ili telefona ostaviti idealnu sliku.

On-line svijet uvelike povećava mnoge mehanizme obrane ,za razliku od stvarnog svijeta posljedice su minimalne ili nikakve. Problemi koji nastaju u mrežnim komunikacijama u većini slučajeva su dobar pokazatelj vlastiti poteškoća, tjeskobe i iskrivljenih obrazaca mišljenja.

Oprezno s On-line vezama

Partnerski odnosi koji se temelje na mrežnom kontaktu mogu se sagledavati iz različitih perspektiva. Prema istraživanju provedenom na Michigan State University, odnosi koji počinju na mreži imaju 28% veću vjerojatnost da će se raspasti u prvoj godini, od odnosa u kojima su se parovi prvi put susreli licem u lice. Prema isto istraživanju parovi koji su se upoznali na mreži imaju 3 puta veću vjerojatnost da će se razveli za razliku od parova koji su imali prirodni kontakt oči u oči. Zbog toga se moramo upitati da li postoji opasnost da On-line veze pretvore osobu u karikaturu sebe ili sve skupa zanemarujemo iz nama poznatih razloga.   

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo