Kolumnisti i blogeri: Na beauty tretmanu

Obrve kroz povijest – evo kako su se mijenjale

Shutterstock

Obrve uokviruju naše lice i daju cijelokupnu sliku nas kao osobe. U ovoj kolumni proći ćemo oblike obrva, kako kroz prošlo tako i kroz sadašnje vrijeme. Kako bi oblik obrva bio idealan, kroz vrijeme se mijenjala i tehnika.

Oblik obrva kroz vrijeme se mijenjao od debljih i gustih do tankih i jedva vidljivih obrva. Danas je moderno mijenjati oblik obrva od jednog godišnjeg doba ka drugome, ali najvažnije je da prilagodimo oblik obrva licu i vašoj osobnosti, a ne da se slijepo slijede trendovi.

Obrve kroz vrijeme

STARI EGIPAT 

Drevni Egipćani koristili su zelenu boju kako bi istaknuli oči i obrve, bili su uvjereni da ih to štiti od prašine i bolesti. Obrve su im morale biti simetrične, te se i današnje statue faraona prikazuje sa jako naglašenim tamnim  obrvama.

Naučite kako prilagoditi izgled obrva vašem obliku lica

STARA GRČKA I RIM 

U Grčkoj i Italiji žene su njegovale prirodan izgled, osim što se tiče obrva. U slučaju obrva njegovale su guste, tamne, debele i spojene obrve.

SREDNJI VIJEK

U srednjem vijeku bile su popularne počupane prirodne obrve kako bi se istaknulo čelo te su se zatim crtale obrve. Ovaj trend obrva prva je započela kraljica Elizabeta.
Ovaj trend je promijenjen u baroknom dobu te su se žene koje su se slijepo držale trenda našle u problemu bez obrva.

Sve što trebate znati o trajnom make upu na jednom mjestu

TRIDESETE 

U ovo vrijeme bile su popularne izrazito tanke obrve, a neke glumice su čupale svoje obrve i iscrtavali ih kanom.

ČETRDESETE

Postaju moderne uredne punije obrve sa laganim lukom koji prati oblik lica. Ovaj trend ženstvenih obrva uvela je modna kuća Dior, a tu modu su pratile i slavne glumice poput Grace Kelly, Elizabeth Taylor, Audrey Hepburn.

PEDESETE 

Veliki bum s crvenim ružom i tušem na očima te asimetričnim i punijim obrvama bio je veliki pogodak i zaštitni znak modne ikone Marilyn Monroe.

Naučite kako pravilno njegovati kožu u menopauzi

OSAMDESETE 

Ovo razdoblje je bilo razdoblje natapiranih frizura i debelih naramenica stoga su i obrve morale biti glomazne. Ovo razdoblje puštale su se prirodne obrve koje su bile popularne jedino ako su bile guste i tamne.

DEVESETE 

Razdoblje tankih takozvanih skinny obrva na velika vrata donjela je manekenka Kate Moss.

DVIJETISUĆITA

Iako je jedan period bio u znaku skinny obrva, od 2010.-te god. svijet je poludio za debelim i prirodnijim obrvama kakve je tada imala modna ikona Cara Delevingne.

Djevojke, naučite kako se riješiti akni u pubertetu

DANAS

U današnje vrijeme kada se obrve crtaju, ukrašene su pirsinzima, šljokicama i debelo su istaknute, možemo reći kako je svaka osoba našla ili nalazi oblik po svojim vlastitim osjećajima. Ukoliko malo bolje pogledate shvatit ćete da se trendovi ne mjenjaju, oni se samo ponavljaju.

Prilagodite oblik obrva licu

Kako bi izbjegli neugodnosti kao djevojke u srednjem vijeku zbog modernog izgleda kraljice Elizabete preporučam da prilagodite svoj oblik obrva svom licu. Ukoliko ne znate kako, pomoći će vam stručnjak. Osobno mogu reći da se moj oblik obrva mijenjao kroz godine više puta i da je to prirodno i normalno je da nam se sviđaju različite stvari u različito vrijeme. Samo je važno ne ići iz krajnosti u krajnost. Ukoliko imate problema s rastom obrva preporučam mazati ih ricinusovim uljem koje je najsigurnije kupiti u ljekarni.
Kao što su se mijenjali oblici obrva mijenjala se i tehnika korekcije obrva. O tome ćemo u idućoj kolumni kako bi mogli do idućeg posjeta svojoj kozmetičarki reći što vam se sviđa i kako bi željeli izgledati u novom jesenskom ruhu.

Kako klasično čišćenje lice čuva vašu kožu

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo