Od prevencije zloćudnih bolesti do njege: Dr. Ivana Nola zna kako ćemo paziti na kožu u 2020. godini - Ordinacija.hr

Kolumnisti i blogeri: Dr. Nola savjetuje

Od prevencije zloćudnih bolesti do njege: Dr. Ivana Nola zna kako ćemo paziti na kožu u 2020. godini

Dermatologija u 2020. godini nastavlja se razvijati se u smislu prevencije kada govorimo o medicinskim i estetskim tretmanima.

U medicinskom smislu i dalje je naglasak na prevenciji i pravovremenom pregledu kože kako bi se na vrijeme otkrile prekarcinoze kože, odnosno karcinomi i promjene na madežima. Kada govorimo o tumorima bitno je staviti naglasak na važnost dermatoskopije, a to je pregled madeža, odnosno pigmentiranih lezija kože koja nam pomoću digitalnog prikaza pokazuje uvećanu sliku u onim dimenzijama u kojima naše oko ne može vidjeti bez pomagala.

Posebnom brigom o koži izbjegnite sve zimske probleme koji joj prijete

Preventivni tretmani kose

Digitalna dermatologija nam omogućava prikaz madeža i njegove strukture, pigmenta, rasporeda tog pigmenta i fotodokumentiranje takvih snimki koje nam omogućavaju daljnje praćenje madeža, a koje se odvija svakih 3 do 6 mjeseci ili 12 mjeseci, ovisno o procjeni dermatologa.

Od estetskih tretmana dodatni je naglasak je na preventivnim tretmanima kose. Kod muškaraca i žena dolazi do fizioloških promjena koje su zapravo povezane s utjecajem dihidrotestosterona, načinom života i tretiranja kose. Kako bi se takve vlasi odnosno korijen dlake mogao pomladiti ili regenerirati provode se tretmani matičnim stanicama iz krvi ili iz tkiva, a u posljednje vrijeme provode se i tretmani matičnim stanicama iz masnoga tkiva.

To je stvar pristupa i odluke liječnika u svakom slučaju, ali takav tretman dovodi do stimulacije rasta dlake iz korijena koji već ima postojeću dlaku ili iz korijena koji je u mirovanju i ne daje dlaku jer je u fazi regresije pa je jako bitno u takvim tretmanima „uhvatiti“ taj korijen kako bi se mogao regenerirati. Kad postoji korijen, bilo da daje dlaku ili ne, on se tretmanom može regenerirati. Ako je regresija korijena u potpunosti nastala, što znači da ga više nema, u tom slučaju tretman matičnim stanicama ne može pomoći već se isključivo radi tretman transplantacije kose.

Idealno je doba za lasersko uklanjanje dlačica: Evo što morate znati prije tretmana

Osim matičnim stanicama provode se još tretmani karboksiterapije, terapije infuzije kisikom i primjena onih preparata koji se lokalno primjenjuju individualno, kao tretmani kod kuće. Vrsta pripravka danas se može objektivizirati s testom iz bukalne sluznice, koji je jedan oblik genskog testa, a koji će nam odrediti na koji pripravak, odnosno sastojak, osoba može jako dobro reagirati.

Anti-ageing već u dvadesetima

Kada govorimo o anti-ageingu posljednjih godina spoznajemo da se takvi tretmani moraju početi provoditi već od 25. ili 30. godine života, dakle od onog perioda kada počinjemo biti svjesni da našoj koži nešto nedostaje.

Svi tretmani, poput botulina, primjene mezoterapije, biorevitalizacije ili hijaluronskih filera odnosno kemijskih pilinga, imaju široku lepezu intenziteta samog tretmana i efikasnost takvog tretmana što određuje i jačina preparata koji se primjenjuje.

Tako, na primjer, jedna mezoterapija koja se primjenjuje u 30-ima neće imati isti sastav i omjer sastojaka koji se primjenjuju u kasnijoj životnoj dobi. Naglasila bih da naši ljudi postaju sve svjesniji upravo u potrebi provođenja preventivnih tretmana jer prije desetak godina pacijent koji je došao u dermatologiju očekivao je da će od jednog tretmana mezoterapije, biorevitalizacije odnosno jedne ampule hijaluronskog filera riješiti sve probleme na svom licu, jednako tako da botulin može zamijeniti filer i obratno.

No, edukacijom samih pacijenata i prisutnosti naših stručnih tekstova u medijima sve je više pacijenata koji shvaćaju da je najbolje kombinirati tretmane prema vlastitim željama jer svi imamo određeni stav prema svom izgledu.

Za uspješnu njegu lica kod kuće, vaša kozmetika treba sadržavati ovih 5 sastojaka

Kada govorimo o medicinskom aspektu i preventivnim pregledima kože također se vidi napredak u osviještenost pacijenata. Nedavno je u našu dermatologiju došao gospodin na pregled nakon što je vidio našu kampanju za preventivne preglede madeža. Pregledom je utvrđen i operiran rani stadij melanoma. Upravo je to dokaz da je važno u medijima kontinuirano progovarati o preventivi i upozoravati ljude da se koža mora redovito pregledavati. Ovaj spomenuti gospodin imao je veliku sreću jer je došao u fazi kada je melanom nakon operativnog zahvata izliječen.

Kako što lakše živjeti sa psorijazom i kako je Kim Kardashian pomogla oboljelima od ove bolesti

Foto: Privatna arhiva, Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo