Odgođena ejakulacija jest seksualni poremećaj kod kojeg muškarac ima teškoća u ejakulaciji, odnosno treba mu izrazito dugo vremena da ejakulira (svrši), a u težim slučajevima uopće ne može svršiti.

O odgođenoj ejakulaciji se vrlo malo piše, premda to i nije tako rijedak poremećaj. U uzorku ispitanika koji se javljaju na liječenje seksualnim terapeutima, odgođena ejakulacija je treći razlog (po učestalosti) javljanja; odmah iza erektilne disfunkcije i prijevremene ejakulacije.

Dakle, muškarac koji ima odgođenu ejakulaciju može postići, a najčešće i održati, erekciju, no nikako da doživi orgazam. Ovi muškarci opisuju da osjećaju seksualno uzbuđenje, no nikako da dođu do onog trenutka kad bi osjetili da će ejakulirati. Kod odgođene ejakulacije dužeg trajanja (više mjeseci, pa i godina) zna se dogoditi da se razviju problemi s erekcijom (kao posljedica ovog stanja). Obično muškarcu treba i po više desetaka minuta (u nekim slučajevima i sat, pa i duže), da bi svršio.

Postoje dvije vrste odgođene ejakulacije: ona koja se javlja samo u seksualnom odnosu, te ona koja se javlja u svim vrstama seksualnog podraživanja. U prvoj vrsti, muškarac vrlo teško ili nikako ne može ejakulirati u seksualnom odnosu s partnericom, dok nema problema prilikom masturbiranja. Ova vrsta odgođene ejakulacije je češća. Kod drugog tipa, muškarac ni na koji način ne može ejakulirati (ili ejakulira nakon dugog vremena); ni u odnosu, ni u masturbaciji.

Kao i kod drugih vrsta seksualnih poremećaja, prvo valja isključiti moguće organske (fizičke) uzroke odgođene ejakulacije. Npr. muškarci s multiplom sklerozom ili hipotireozom mogu imati odgođenu ejakulaciju. Ovo su rijetki slučajevi, no tada ne treba liječiti odgođenu ejakulaciju, već osnovni poremećaj (npr. bolest štitnjače) koji je do njega doveo. Također, neki lijekovi mogu dovesti do odgođene ejakulacije, u prvom redu antidepresivi. Kad je to slučaj, tada muškarac lako poveže da prije uzimanja lijeka nije imao ovakve probleme, a otkako uzima lijek da mu je potrebno jako dugo vremena da ejakulira. Tada je važno da s liječnikom koji mu je propisao lijek porazgovara o ovom problemu, kako bi liječnik odabrao najbolju mogućnost (npr. sniženje doze lijeka, promjena lijeka, podučavanje nekim bihevioralnim tehnikama i slično).

Najčešće se ne može naći uzrok koji je doveo do odgođene ejakulacije, odnosno najčešće se radi o psihogenoj smetnji. Također je važno razlikovati primarnu od sekundarne ili stečene odgođene ejakulacije. Primarna je ona koja postoji od početka seksualne aktivnosti (“oduvijek”), dok je stečena ona koja se razvila nakon perioda urednog seksualnog funkcioniranja.

Kao što je ranije rečeno, puno je češći oblik odgođene ejakulacije onaj u kojemu muškarac teško ili nikako ne ejakulira u odnosu s partnericom, dok pri masturbaciji može postići orgazam. U takvim slučajevima veliku ulogu u ovom poremećaju ima anksioznost od seksualnog odnosa, narušen osjećaj muževnosti i muškosti, te vlastite sposobnosti.

Liječenje se sastoji u postupnom uvođenju žene u seksualni odnos. Naime, muškarac može ejakulirati kad je sam, kad masturbira. Ovo uključivanje partnerice u odnos treba ići postupno, korak po korak. Najčešće se prvo savjetuje da muškarac nazove partnericu (koja nije s njim u stanu) i nakon toga počne masturbirati. Dakle, on masturbira znajući da ona zna da masturbira. Nakon što to može napraviti bez većih teškoća i/ili anksioznosti, treba masturbirati dok je partnerica u susjednoj prostoriji, a zatim i pred njom. Zatim muškarac počinje masturbaciju, a nakon postizanja uzbuđenja, nastavlja ga masturbirati partnerica ili partnerica započne (a on završi) masturbaciju. Uz ovaj postupak, istodobno treba raditi na poboljšanju komunikacije među partnerima, a katkad i na jačanju i/ili psihoterapiji muškarca s ovim problemom. Uspjeh izlječenja je visok.

Kolumnu sponzorira:
Hrvatsko društvo za seksualnu terapiju

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo