Nad ljubav se ne mogu nadviti crni oblaci, niti bilo koja druga elementarna nepogoda… ljubav nije biće pa da može umrijeti, ali partnerska ljubav može prestati. To se dogodi kada osoba koja voli, procjenjuje da joj voljena osoba više nije toliko vrijedna i poželjna.

Primjerice, kada izostanu ugodni osjećaji u odnosu ili nastupi ravnodušnost, osobi za koju je ljubav samo osjećanje, znaci su prestanka ljubavi. Nerijetko ona takav partnerski odnos prekida.

parZbog različitih želja partneri u odnosu se sukobljavaju, što u današnje vrijeme nije ništa neobično. Sukob uglavnom vežemo za neugodne emocije npr. ljutnju, ljubomoru, zavist, frustraciju, bijes ili strah …, a osobama koje vjeruju da je ljubav samo ugodno osjećanje, on je znak ne voljenja.

Da me stvarno voliš mi se nikad ne bismo svađali! Da je to prava ljubav mi bismo se uvijek razumjeli. Da se volimo ne bismo vikali jedno na drugo!
I da ne nabrajam dalje različita vjerovanja o ljubavi koja su, sve one koji tako misle, dovela na siguran put kako upropastiti vlastiti život tražeći pravu ljubav!

Normalo je da se u partnerskom odnosu javljaju i ugodni i neugodni osjećaji, ali što ako se pojavi ravnodušnost?
Onima koji vjeruju da je ljubav skup i ugodnih i neugodnih osjećaja pojava ravnodušnosti je siguran znak prestanka partnerske ljubavi.
Gdje je tu problem i zašto nije dobro ljubav odrediti samo kroz osjećaje?

Probajte drugima opisati neki svoj osjećaj! Težak zadatak, zar ne? Kad ćete biti sigurni da vas je druga strana stvarno razumjela?
Samo iz ovog primjera je jasno da su osjećaji ljubavi subjektivni. Baš zato, kad ljudi vole žele to i pokazati! Drugim riječima, ono što osjećamo potrebno je pokazati nekim svojim postupcima ili ponašanjem.
Zato nije dobro partnersku ljubav svesti samo na osjećaj jer će ona u protivnom ostati samo subjektivni doživljaj.

Drugi razlog zašto nije dobro ljubav poistovjetiti sa osjećajima je sama nestabilnost osjećaja koji su, priznat ćete, ponekad jako nepouzdan kriterij po kojemu prosuđujemo postoji li ljubav ili ne!

parPrimjerice, osoba može biti nezadovoljna zbog mnogih drugih životnih okolnosti, može biti nezadovoljna poslom, fizičkim izgledom, prijateljskim odnosima, promjenama vremena i to nezadovoljstvo projicirati na postojeći partnerski odnos. Osim toga, upamtite, osjećaji se ne osjećaju stalno, nego povremeno. Osjeti se osjećaju stalno!

Mi volimo i onda kada prema voljenoj osobi ne osjećamo ljubav. To znači da se ljubav ne može odrediti samo kroz osjećaje. Npr. majka koja voli, zna da voli i kad je ljuta na svoje dijete zbog nekog njegovog postupka.
Neprestano osjećanje ljubavi nije ljubav nego zaljubljenost: Radi se o dva bitno različita fenomena, a o tome će biti riječi kasnije…

Da bi ljubav bila ljubav, ona se mora pokazati kroz određenu akciju ili ponašanje što je svakako šire određenje ljubavi, a što ako se ljubav doživi samo kroz ponašanje?

Literatura: Formule ljubavi, dr. Zoran Milivojević, Mozaik knjiga, 2009.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo