Foto: Shutterstock

Kad je jačanje imuniteta u pitanju, vrijedi ona stara izreka “Klin se klinom izbija” što u ovom slučaju znači trening i joga vani.

Neću vam sada soliti pamet kako je za jačanje imuniteta jako važna adekvatna prehrana te dodatan unos vitaminskih i inih pripravaka ako vam to organizam traži jer su mediji prekrcani takvim sadržajima. Idemo se pozabaviti nečim o čemu se rijetko piše!

Kad je jačanje imuniteta u pitanju, vrijedi ona stara izreka “Klin se klinom izbija” što u ovom slučaju znači trening i joga vani. Da! Ne izbjegavajte zimu, već joj pokažite figu i hrabro se suočite s njome. I molim vas, zaboravite sve one mitove o upalama sinusa i pluća – to su bapske priče isto ko i zabrana tuširanja u vrijeme menge.

Najnovija istraživanja kažu da je trening vani jako važan za mentalno zdravlje, eliminira stres, tjeskobu, depresiju, smanjuje agresivnost i dr., dok vježbanje u zatvorenom prostoru može pogoršati ta stanja.

Osim toga, radi učestalog treninga između četiri zida postat ćete podložniji prehladama te raznim bakterijskim, virusnim i gljivičnim upalama. Ja osobno, otkad treniram vani minimalno jednom tjedno, ne sjećam se kad sam zadnji put bila ozbiljnije bolesna, a običnu prehladu odmah ubijem s pojačanim unosom vitamina C i propolisom.

Trening vani doslovno čeliči organizam: jača imunološki sistem tijela, snižava krvni tlak, pospješuje cirkulaciju kardiovaskularnog sistema, čini kožu zdravijom i ljepšom i dr. Zatim, privikavamo se na razne vremenske uvjete (kiša, snijeg i dr.) pa postajemo tolerantni na njih, što znači da ćete se od nekog čangrizavog zimogroznog stvora transformirati u volim-zimu tip.

Kroz trening na niskim temperaturama tijelo kako bi se zagrijalo troši dodatne kalorije, pa je puno djelotvorniji i u smislu bržeg gubljenja suvišnih kilograma. I naravno, sve ovo rezultira navalom serotonina (tzv. hormona sreće).

A zašto je baš joga dobra za jačanje imuniteta?

Odgovor je vrlo jednostavan – ulaskom i izlaskom iz raznih položaja (asana) potičemo cirkulaciju limfe kroz organizam te time i rad limfnih žlijezda koje su, pored ostalog, zadužene za čišćenje tijela od bakterija, virusa, otpadnih tvari i dr. te stvaranje antitijela koja štite organizam od infekcija.

Pravilo je da se vani trenira sve dok možete nesmetano disati, kad vam hladan zrak počne “rezati pluća” – vrijeme je da se ugrijete u toploj prostoriji. Doduše, ja sam od onih fanatika koji navuče svoj multi-scarf preko usta i nosa bez obzira koliko je vani niska temperatura i udri ga se… Vaše tijelo sasvim dobro funkcionira na hladnoći, no trebate se prije treninga dobro zagrijati i kako se znojite, tako skidajte sa sebe sloj po sloj odjeće da biste ostali suhi.

E sad kad sam vam dala dovoljno razloga zašto trenirati vani, evo i kako bi vaše vježbanje trebalo izgledati:

Sa sobom ponesite deblju prostirku za jogu i višeslojno se obucite.

  • Od Pranajama joge napravite Sukh Purvak 1:4:2 (ugodnu pranajamu) kako biste potakli na rad dišne organe te povećali kapacitet pluća: Izdahnite i palcem desne ruke zatvorite desnu nosnicu. Udišite na lijevu nosnicu 4 sekunde, zadržite zrak 16 sekundi (zatvorite prstom i lijevu nosnicu), oslobodite desnu nosnicu te izdišite 8 sekundi, udišite 4 sekunde, zadržite zrak 16 sekundi, oslobodite lijevu nosnicu te izdišite 8 sekundi… Ciklus ponovite 5 do 6 puta. Ako ne možete zadržati zrak 16 sekundi, probajte s omjerom 2:8:4 (udah 2 sekunde, zadržaj 8 sekundi i izdisaj 4 sekunde). Kad vam to postane prelagano, probajte opet omjer 4:16:8.
  • Nakon toga napravite brzinski Pozdrav suncu (Surya Namaskar), 12 ponavljanja u 7 ili 10 minuta.
  • Zatim Svijeću (Sarvangasana) uz minimalne zadržaje od svega 2-3 sekunde do 10 ponavljanja.
  • Plug (Halasana) 3 ponavljanja uz zadržaj do 15 sekundi

  • Most (Setuasana) 3 ponavljanja uz maksimalan zadržaj
  • Ribu (Matsyasana) 1 ponavljanje uz zadržaj do 40 sekundi.
  • Trening nastavite držeći plank koliko god možete te sklekovima, trbušnjacima i čučnjevima, finiširajte ga laganim rastrčavanjem ili trčanjem ili kombinacijom trčanja i četveronožnog kretanja – kako kome odgovara.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo