Oolong: "Aromatični ubojica masnoća" - Ordinacija.hr

Kolumnisti i blogeri: Kuća zelenog čaja

Oolong: “Aromatični ubojica masnoća”

Poznato nam je da nakon poroda tijela mladih majki ne izgledaju “savršeno” kao prije trudnoće. I da… htjeli mi ili ne, na nas žene to djeluje pomalo deprimirajuće. Ako smo uz to još i dojilje ne možemo svoj organizam izlagati redukciji nekih namirnica, pa je sukladno tome proces vraćanja u formu prolongiran za neko vrijeme.

Kako bih i sama htjela izgledati kao prije trudnoće (ako ne i bolje) morala sam pronaći način kako da to napravim sa što manje stresa za organizam. Počela sam u svoju dnevnu dozu ispijenih čajeva uvrštavati i jedan koji je svoju reputaciju “aromatičnog ubojice masnoća stekao zbog svog vrlo povoljnog utjecaj na metabolizam, jer jedinstvena svojstva polimeriziranih polifenolnih derivata sprječavaju stvaranje masnoća, te potiču mršavljenje.

cajDanašnja vrata čaja otvorit ćemo vam jednom vrstom koja stoji negdje između crnog i zelenog, a ime mu je oolong čaj. Wu long kako ga kinezi zovu (wu – crno i long – zmaj). Oolong je polufermentirani čaj koji nam dolazi najčešće iz Kine i Tajvana. Listići se beru u vrijeme kojoe garantira da nisu ni prestari ni premladi, te se netom poslije branja izlažu suncu, nakon čega ih se pusti da uvenu. Kada omekšaju, tresu se u bambusovim košarama sve dok im vrhovi ne popucaju, a nakon toga se suše u hladovini. Proces se ponavlja sve dok nagnječeni listovi zbog fermentacije ne pocrvene. Središnji dio listića bi morao ostati zelen što nam daje indikaciju da je razina fermentacije postignuta pa se prelazi na proces žarenja na visokoj temperaturi.

Udio kofeina u ovom čaju je negdje između zelenog i crnog. Okus oolonga obično nije robustan kao crni ili suptilan kao zeleni, ali je intrigantan i bogatih mirisnih tonova. Oolong često okusom i mirisom podsjeća na svježe cvijeće i voće.

Već spomenuti snažni antioksidansi polifenoli sprječavaju putem enzima da se trigliceridi iz naše prehrane pretvaraju u masne naslage. Uz pomoć kofeina koji stimulira centralni živčani sustav, masnoće se koriste za energiju koja tim putem termoregulacije daje veću potrošnju kalorija. Dnevne doze ne bi trebale biti više od 4 dcl, ispijene kroz jutro ili rano poslijepodne. Priprema oolong čaja je identična pripremi zelenog čaja pa se tako listići ubace u vodu temperature 80-90 stupnjeva, te se nakon 3-5 minute namakanje procijede.

Japanski znanstvenici su otkrili da konzumacijom oolong čaja 15 minuta prije obroka koji je bogat ugljikohidratima sprječavamo pretvaranje suvišnih u masne stanice.

Oolong čaj izuzetno je dobar za:

  • ubrzavanje metabolizma
  • podizanje imuno sustava
  • uravnoteživanje mentalnih funkcija
  • borbu protiv karcinoma
  • skidanje prekomjernih kilograma
  • apsorpciju masnoća
  • snižavanje povišenog kolesterola

Tanja&Goran

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo