Kolumnisti i blogeri: Preživjeti na poslu

Osjećate li se na poslu kao u kavezu? Evo zašto i kako si pomoći

Shutterstock

Čuli ste za paranoju kao pojam koji se relativno često spominje u svakodnevnom ophođenju.

Sama riječ paranoja izvedenica je iz grč. riječi παράνοια – ludilo, bezumnost. Biti paranoidan znači stalno strepiti od “neprijatelja” stvarnih i imaginarnih. Svaki događaj ili postupak okoline, paranoidne ličnosti ili oni s dominantno paranoidnim karakternim crtama doživljavaju s posebnim oprezom, sve moraju provjeriti, teško zaboravljaju uvrede koje samo oni vide, stalno se čine ljuti, ratoborno se bore za svoja prava, a sebe doživljavaju vrlo vrijednima te se uvijek trude biti u centru pažnje okoline u kojoj se nalaze.

Zbog čega osjećate strah i nelagodu?

Kako je živjeti uz takve ljude? Najprije, možete se osjećati uplašeno, nelagodno, i sami postajete oprezni jer niste sigurni kakvu reakciju ćete izazvati. Zbog čega osjećate strah i nelagodu? Suradnici s paranoidnim crtama ličnosti često su ljuti i uglavnom zato što se boje pa im je najlakše “prenijeti” vama to što osjećaju i na taj si način olakšavaju vlastitu muku.

Osim stalnog izraza ljutnje druge emocije se teško vide, a ako ih i pokažu nekako niste sigurni da je to baš tako, ne nalazite baš autentičnosti u tom smijehu. Uglavnom, dominira nelagoda i nesigurnost i ako radite uz takvog šefa i sami ćete vremenom postati oprezni i nesigurni i pomalo ćete sve manje vjerovati vašim kolegama i autentičnosti događaja u vašoj okolini.

Kako bi se obranili od sumnjičavosti paranoidni šefovi često su neprijateljski nastrojeni prema svojim radnicima, napadaju bez razloga, a svoje ponašanje pravdaju vašom nekompetentnosti ili će vas optužiti da ste provokativni ili da ne radite dovoljno.

Osjećaj kao da ste u kavezu, a ne na poslu

Stroga kontrola, formalna pravila i ograničenja dominiraju takvom poslovnom kulturom. Od takvih šefova dobivate jako puno tablica koje morate popunjavati, sve mora biti precizno kako bi vas se kontroliralo, osjećate se kao u kavezu, kao poslušni vojnik kojem je bolje da šuti i radi nego da bilo što propituje.

Na takvim radnim mjestima sve je obavijeno velom tajne, a ako idete u spoznaju tajni mogli bi postati unutarnji neprijatelj pa tako i stradati i biti okrivljeni za moguće probleme. Takva paranoidna kultura bira i takve pojedince koji napreduju i nastavljaju borbu protiv unutarnjih i vanjskih neprijatelja.

Informacija počinje uskoro predstavljati izvor moći, a tajne se gomilaju kao i nezadovoljstvo zaposlenih koji imaju jedini cilj “zašititi sebe” i otići što ranije s posla.

Kako se zaštititi od nelagodnih osjećaja?

Zaštiti se možete od ovih nelagodnih osjećaja koje stvara ovakva korporativna kultura tako da razumijete pozadinu takvog ponašanja te napravite granicu kojom ćete se zaštiti od tuđeg straha, panike ili ljutnje.

Nevjerojatno je što strah može stvoriti i kako može razoriti. Nemojte vi biti ti koji ćete pasti pod utjecaj tuđeg straha – takvom se poklonu samo lijepo zahvalite i vratite ga nazad mirno onome koji vam ga daje. 

Zašto vam je teško sa šefom koji voli samo sebe?

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo