Prosinac je uistinu bajkovit, a predblagdansku čaroliju dodatno popunjavaju blagdanski stolovi.

Često čujemo izjave “to je sve tako fino, opet ću se udebljati”. Uistinu je tome tako, blagdanska rapsodija hrane u konačnici dovodi do promjene tjelesne težine. 

Gotovo svi tijekom blagdana tjelesnu težinu povećamo za 1 kilogram. Kako izbjeći zamke prosinca, uživati u najdražim delicijama, pitanje je koje muči velik broj žena i muškaraca. Odgovor možete pronaći u Chia sjemenkama.

Chia sjemenke

Chia potječu iz Srednje i Južne Amerike, a danas se najviše prerađuju u Australiji, Meksiku, Boliviji, Gvatemali, Ekvadoru, rastu na nadmorskim visinama od 2000 do 2500 metara, čime se povećava njihova hranidbena vrijednost i bogatstvo antioksidansima.

Sadrže visoki postotak omega-3 masnih kiselina i dokazano snižavaju kolesterol i visoki krvni tlak te poboljšavaju san. Pomažu u reguliranju apetita i podižu dobro raspoloženje, ističe Jasminka Nuić, dipl. ing. molekularne biologije.

Chia sjemenke – nutritivno blago 

Prema riječima Nuić, dipl. ing. molekularne biologije, chia sjemenke su bogate esencijalnim masnim kiselinama (posebice omega-3), proteinima i vlaknima. Chia sjemenke sadrže dvostruko više proteina nego bilo koje druge sjemenke ili zrna, dvostruko više kalija nego banane, tri puta više antioksidansa od bobičastog voća, pet puta više kalcija od mlijeka i tri puta više željeza od špinata. Bogate su vitaminima i mineralima kao što je: magnezij, fosfor, kalcij, cink, mangan, vitamine A, D, K i E i vitamine B-skupine, s izuzetkom B12.

Chia sjemenke daju osjećaj sitosti

Osjećaj sitosti uvelike pomože da ne dođemo u iskušenje degustacije blagdanskih delicija. Chia sjemenke su dobar saveznik. Jedno od posebnih svojstava chia sjemenki jest njihova sposobnost da apsorbiraju vodu i pretvore se u gel koji se može miješati s hranom, ne mijenjajući okus. Većina osoba koje redovito konzumiraju chia sjemenke tvrde da su odličan savezniku u programima mršavljenja i odličan izbor za programe mršavljenja. Jedno istraživanje je pokazalo da chia sjemenke mogu pomoći u kontroli razine glukoze u krvi i pomoći da se osoba dulje osjeća sitom. Chia sjemenke pospješuju rad probavnog sustava, smanjuju rizik od zatvora uslijed preobilne prehrane i nastanak žgaravice uzrokovane masnom i začinjenom hranom.

Kako konzumirati chia sjemenke?

Većina stručnjaka se slaže da je dovoljna 1 žlica suhih sjemenki tijekom dana. Uz sjemenke sve više se zagovara korištenje gela od chia sjemenki. Nekoliko sjemenki uz puno vode nekoliko minuta prije obroka, zasigurno će smanjiti žudnju da degustiramo još jedan od kolača ili pristupimo glavnom objedu neovisno o cjelokupnoj raskoši blagdanskog delicija.  

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo