Činjenica je da mi nemamo izbora ne-donositi odluke na svakodnevnoj bazi. Čak i ako se držimo potpuno pasivno u trenucima kada se od nas traži nekakav oblik angažmana, naš pasivan pristup je također odluka.

Međutim, unatoč navedenom, zbog svakodnevnih obaveza i nedostatka vremena često smo prisiljeni važne odluke donositi na brzinu, a bez da prethodno detaljno razmislimo o utjecaju koji bi izabrana odluka mogla imati na naš život.

Glavna svrha ovog članka je istaknuti nekoliko faktora o kojima bi bilo dobro razmisliti prije negoli donesete bilo koju važnu odluku…

                                                              ***

Faktor 1 – Racionalna perspektiva – “Koje su prednosti i mane svake od opcija koju imam na raspolaganju – puka racionalna analiza?”

Faktor 2 – Intuitivna perspektiva – “Što moja intuicija kaže o svakoj od opcija koju imam na raspolaganju?”

Faktor 3 – Utjecaj na odnose – “Na koji način će pojedine opcije koje mi stoje na raspolaganju utjecati na ljude oko mene (u privatnom i poslovnom životu) – kome će se to svidjeti, a kome neće? Koliko su mi bitni ljudi kojima se moja odluka možda ne bi svidjela?”

Faktor 4 – Temeljne vrijednosti – “Jesu li i koliko pojedine opcije o kojima razmišljam u skladu s mojim temeljnim vrijednostima?”

Faktor 5 – Duhovna perspektiva – “Koliko su pojedine opcije o kojima razmišljam u skladu s mojom životnom svrhom?”

Faktor 6 – Vremenska perspektiva – “Moram li izabrati neku od opcija koje imam na raspolaganju u cijelosti ili mogu izabrati samo pojedini aspekt najprikladnije opcije, a tek kasnije donijeti odluku u cijelosti?”

Faktor 7 – Strahovi – “Postoje li pojedini strahovi i sumnje koji utječu na moj izbor? Želim li da moja odluka bude donesena pod utjecajem sumnji i strahova ili ću ih prethodno opustiti, a tek onda donijeti odluku?”

Faktor 8 – Povezanost sa sobom – “Koliko se u trenutku dok pokušavam donijeti odluku osjećam povezan sa samim sobom? Koliko mi je važno da odluka koja donesem proiziđe iz stanja povezanosti i sklada sa samim sobom?”

Faktor 9 Cijena odgađanja – “Postoji li mogućnost da odgodim donošenje odluke i koja bi bila cijena odgađanja? Koje bi bile ostale realne posljedice odgađanja?”

Faktor 10 – Trošak – “Koliki bi mi trošak prouzročila svaka od pojedinih opcija (novac, vrijeme, resursi, itd.)? Koliki bi mi trošak prouzročilo ne-izabiranje pojedine opcije?”

Faktor 11 Rizik – “Koliki rizik preuzimam izborom svake od opcija koje mi stoje na raspolaganju? Jesam li spreman preuzeti potencijalni rizik opcije koja mi se čini najinteresantnijom? Što ako nakon donošenja odluke sve krene naopako? Alternative koje mi stoje na raspolaganju? Što mogu napraviti da smanjim razinu rizika?”

 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo