Kolumnisti i blogeri: TAJNE NAŠE PODSVIJESTI

Pronađite vlastiti ritam – Jeste li u žurbi?

Svatko ima svoj ritam i trebamo ga pronaći. Nagle promjene energetskog ritma često završavaju bolestima, šokovima ili “raspadom sistema”. Primjer je kada zaposlena osoba koja je godinama obavljala mnogo poslova ode u mirovinu.

Godinama je u moj centar dolazilo mnoštvo zbunjenih i uznemirenih ljudi. Poslovni ljudi, sportaši, domaćice, profesori, roditelji, svatko sa svojim razlogom zbog kojeg im je život ispao iz ravnoteže. Zapamtite riječ RAVNOTEŽA i pitajte se: “Jeste li u ravnoteži?” (odgovor poslušajte iznutra. Obratite pažnju na reakciju solarnog pleksusa Da ili Ne).

Moj zadatak je ljudima pomoći pronaći vlastiti ritam. To je osnovni energetski ritam koji uvijek moramo osjetiti. Kao što brzina rada srca i disanje određuju naš fiziološki ritam, tako je jednako važan i naš suptilni energetski ritam. Često smo zahvaćeni krajnostima.

Svatko ima svoj ritam i trebamo ga pronaći. Nagle promjene energetskog ritma često završavaju bolestima, šokovima ili “raspadom sistema”. Primjer je kada zaposlena osoba koja je godinama obavljala mnogo poslova ode u mirovinu. Odjednom se dogodi velika promjena životnog ritma i ako osoba nema nešto što će zamijeniti njezine poslovne obaveze (ritmičnost) često dolazi do depresije, bolesti, čak i iznenadne smrti. Često nam nerviranje, rješavanje poslovnih i privatnih problema hrani našu životnu silu. Otuda frustracije gubitka posla i beznađe u kojem se nalazi naše društvo.

Kao energetski psihoterapeut prvo kod klijenata očitavam ritam. Ritam može biti u skladu ili u neskladu. Od svih dilema u vezi s ritmom, žurba je prva na popisu stvari koje nas uznemiruju. Žurba znači silovito kretanje naprijed (u kratko vrijeme velikom brzinom). Energetski govoreći (i zdravstveno) žurba znači pogon na više cilindara nego što imate. Toksična je zbog toga što je negativna energija kumulativna. Dešava se “trajno” preopterećenje na koje tijelo reagira: raste razina hormona stresa kortizola, a naglo pada razina hormona serotonina – našeg zaštitnika od depresije i anksioznosti.

Zašto žurimo? Iz više razloga. Kako bismo otupili oštricu emocionalne boli, da pobjegnemo od osjećaja praznine i depresije. Da bi pobjegli od samih sebe, da ispunjavamo tuđa nerealna očekivanja.

Što intuitivno odaje žurbu?

 • Vaša energija osjeća se razbacanom
 • Malo ste ili nimalo svjesni svoga tijela i osjeta u njemu
 • Obuzima vas osjećaj tjeskobe i panike
 • Pogoršana vam je sposobnost da slušate, pamtite detalje
 • Ne možete biti na miru sami sa sobom.

Žurba je promijenjeno stanje koje sužava svijest. Žurba vam krade zdravlje i nikada je nemojte tumačiti kao bezazlenu. Osjećate li kod sebe žurbu u vašem životu? Žurite li ispred sebe (nebitni su razlozi)?

Po čemu ćete znati jeste li u žurbi i jeste li sinkronizirani?

Ako ste u ritmu, tada osjećate:

 • Emocionalnu ravnotežu
 • Tjelesnu izdržljivost
 • Uzbuđenje
 • Strast
 • Želju.

Ako ste izvan ritma, tada osjećate:

 • Neprekidan umor
 • Emocionalnu tupost
 • Razdražljivost
 • Psihosomatske simptome: glavobolje, želučanu kiselinu, paniku
 • Smanjenje libida
 • Seksualnu nemoć i zainteresiranost.

Uskladite svoj ritam pomoću vježbe

Odvojite nekoliko minuta i budite na miru. Sjednite ili lezite zatvorenih očiju, nekoliko puta duboko udahnite kroz nos sve dok se ne opustite. Svoju pažnju počnite usmjeravati prema unutra (na točku između obrva), možete nježno prstima i trljati to mjesto dok se ne zagrije. Nakon par minuta postavite pitanje sami sebi: “Odgovara li mi moj ritam?“. Odgovor će doći sam od sebe, poslušajte ga iznutra. Ako osjećate ugodnu toplinu odgovor je DA, ako osjećate hladnoću ili tjeskobu odgovor je NE. Zatim postanite konkretniji, pitajte se: “Kakav je moj ritam na radnom mjestu? U kući? Na odmoru? S obitelji? Prijateljima?”.

Možete otkriti da vam je ritam negdje u skladu, a negdje u neskladu. Da bismo mogli mijenjati ritam, moramo ga znati očitavati i slušati svoje tijelo iznutra. Ako vam je ritam prebrz, usporite ga. Ako je prespor, ubrzajte ga. Ako ste usklađeni s vlastitim ritmom, tada postižete uspjehe bez gubitka energije. Nešto slično kao kad gledate trkače maratona, plivače, tenisače… Najvažnija stvar je određivanje ritma. Ako se postigne ritam, tada se može trčati “beskrajno puno i uspješno”.

Vaš životni i poslovni ritam usporedite s trčanjem maratona. Jeste li u ritmu? Osjećate li se pritom dobro? Uživate li dok to radite ili gubite snagu i volju? Ovo su najvažnija pitanja za sve dijelove vašega života. Ključ uspjeha je da lagano uđete u svoj novi ritam. Otkrijte koji vam ritam najviše odgovara i slijedite ga u svim područjima svog života.

Uživajte u proticanju vremena, budite prisutni u njemu. budite u sadašnjem trenutku, to je odraz da ste u ritmu. Ispadate iz ritma ako ste opterećujete s prošlošću ili budućnošću ili ako dozvolite da vas problemi izbace iz ritma. Uvijek se vratite u “trku” i budite svjesni ritma.

Izgradnja energije je važna, kao i spoznaja kako da je ne trošite. Uvijek budite povezani sa svojim ritmom prateći svoje disanje (ritmično), provjeravajte puls – nekoliko puta dnevno opipavajte puls. Ono što je važno zapamtiti na putu vlastitog razvoja je: Budite u sadašnjem trenutku i volite ga (ma kakav bio)… I uvijek pratite svoj energetski ritam (disanje, puls, ritmičnost u svemu što radite).

Za sve dodatne informacije, kao i individualne programe, javite se u VICTUS-life management centar u Zagrebu, Gračanska cesta 183 ili na 091-333-9999 kalaposv@gmail.com

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo