Kolumnisti i blogeri: Dr. Nola savjetuje

Proširene vene: skleroterapija je tehnika koja pomaže, a ima najmanje nuspojava

Shutterstock

Problem proširenih venama je zdravstveni, ali i estetski. Ovaj problem muči mnoge, a sada je idealno vrijeme da se time pozabavite.

Proširene vene na nogama nastaju uslijed genetske sklonosti, a negativno na njih utječe i stil života. Mnogi faktori utječu na njihovo nastajanje poput fizički napornog rada, dugotrajnog stajanja, prekomjerne tjelesne težine, ravnih stopala, oralne kontracepcije i trudnoće.

Kapilare na licu – dermatologinja otkriva kako ih učinkovito ukloniti

Genetska sklonost

Vjerojatnost njihovog nastanka svakako je veća ako za to postoji genetska sklonost. S ovim problemom obratila mi se i pjevačica Maja Bajamić. Već neko vrijeme osjeća posljedice proširenih vena budući da su joj nastupi izuzetno fizički naporni, a njezin problem uspješno rješavamo skleroterapijom.

S obzirom na to da se stanje dodatno pogoršava kod izlaganja toplini, kod osoba s ovim problemima ne savjetuje se boravak u sauni, izlaganje suncu, solarij ili korištenje termalnih voda.

Simptomi mogu biti različiti, od sitnih, paučinastih vena, blagog otoka gležnjeva, proširenih vena, do toga da mogu biti otekline cijele potkoljenice. Prvi simptomi koje možete osjetiti su težina u nogama, iritacija kože te bolnost.

Što se zapravo događa?! Kod proširenih vena zalisci gube svoju funkciju i dolazi do zadržavanja krvi u venama te pogoršanja kliničke slike stanja na potkoljenicama.

Ovaj beauty tretman radi se samo zimi – dermatologinja objašnjava zašto

Najbitnije je prepoznati bolest u najranijem stadiju i tako spriječiti razvoj eventualnih komplikacija. Već kod prvih simptoma, kao što je bol i težina u nogama, brzo umaranje, grčevi u nogama, osjećaj žarenja, otekline u predjelu gležnjeva te svrbež kože, javite se liječniku.

Spušteni kapci – korekcija je moguća i bez odlaska pod nož

Najmanji broj nuspojava

Skleroterapija ili sklerozacija je tehnika ubrizgavanja polidokanol tekućine različitog postotka u proširene kapilare ili vene.

Skleroterapija ili sklerozacija manjih proširenih vena je i dalje zlatni standard u njihovom rješavanju, bez obzira na snažno tržište lasera, upravo zbog najmanjeg broja nuspojava. Postupak nije bolan, za vrijeme terapije možete jedino osjetiti manje peckanje na mjestu ubrizgavanja tekućine. Ovisno o stupnju proširenosti vena, određuje se broj tretmana. U blažim slučajevima dovoljno je 3-4 tretmana, a do petnaestak kod vrlo uznapredovalih slučajeva.

Kako bi se rezultat zadržao, nakon ovih tretmana potrebni su i tretmani održavanja, koji se provode svakih nekoliko godina, ovisno o sklonosti razvoju novih kapilara.

Ova vrsta tretmana je sigurna, s obzirom na to da se tretiraju površinske vene, koje nemaju nikakvu vitalnu funkciju, dapače smetaju estetski, a dugoročno predstavljaju i zdravstveni problem.

Kako se riješiti bora na vratu? Ovi tretmani daju najbolje rezultate

Foto: Shutterstock, arhiva

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo