Kolumnisti i blogeri: Kuća zelenog čaja

Pupoljci ruže – čaj od kraljice cvijeća

Iz zemlje koja predstavlja kolijevku čaja dolazi nam jedna prekrasna biljka koja osvaja ljepotom, mirisom i bojama.

Iz postojbine Kine prenesena je u druge azijske zemlje i potom do Europe gdje su mnogi moćnici u srednjem vijeku odabrali baš nju za obilježje svoga roda. Ona osvaja svojom ljepotom, opjevana je u mnogim pjesmama i simbolizira ljubav i sve što ima veze s ljubavlju.

Ruža je kraljica cvijeća, ali uz taj sinonim ona ima i zavidnu listu tegoba koje ublažava pa je mnogi koriste i u ljekovite svrhe. Ružine latice sadrže eterična ulja, šećer, limunsku, vinsku, jabučnu i jantarnu kiselinu i još niz aromatičnih djelotvornih tvari. Čaj od ruže je napitak koji ima velik terapeutski učinak na ljudsko tijelo i koristi se uvijek kada je potreban prirodan način liječenja. Riječ je o jednoj od najstarijih dostupnih aroma, spravljenih od pupoljaka i latica ruže. Njezine latice u čaju reguliraju crijevnu mikrofloru, pročišćavaju toksina iz organizma što znači da čiste jetru i jačaju živce. Izuzetno je sredstvo za grgljanje kod bolesti grla, upale ili infekcije usne šupljine, a može se njime i ispirati nos kod teških prehlada. Primjenom ovog čaja smanjujemo tegobe kod prekomjerne menstruacije, nesvjestice, žutice, vrtoglavice, glavobolje, problema sa zatvorom jer više šalica djeluje kao lagani purgativ.

Uz sve navedeno ovaj čaj proljepšava kožu i pomaže u gubitku kilograma, a sadrži vitamine A, C, D, E i B3. Pupoljci ruže je čaj koji u sebi ima jednu nježnu, mirisnu cvjetnu notu koja osvaja na prvi gutljaj.

Čaj se priprema tako da se jedna čajna žličica stavi na 3 dl vrele vode, poklopi se i ostavi da se namače oko 5 minuta.

Uživajte i zaštite se u ove hladne dane jednim novim čajem iz Kuće zelenog čaja.

 

Tanja & Goran

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo