Da bih Vam napisao par riječi na temu savjetovanja o prehrani, moram se kratko zadržati na prošlotjednom razmišljanju o privatnim trenerima. Jednostavno zato što je to jako povezano.

U svakom slučaju iznenadili su me Vaši komentari i reakcije na taj prošlotjedni članak i dali mi motiva da i dalje, otvoreno i iskreno iznesem svoja iskustva i misli. By the way, evo i par vaših:

I.F.: “Ajde, hvala Bogu da je netko progovorio i na tu temu.:-). Palac gore!!!”

Ž.T.: “Sve pohvale:)))!!”

M.A.: “Baš kad pomislim da si se malo umorio od svega ti me ponovo iznenadiš svojom dosljednošću… Hvala ti na ovom članku baš je to ono što svi koji angažuju privatnog trenera trebaju znati….”

P.P.: “a zašto Vi educirani voditelji ili treneri, whatever, ne izvjesite po svojim zidovima sve ali a-pso-lut-no Sve što ste položili, sve tečajeve, diplome, edukacije, konvencije… i još sve to potkrijepite s ovakvim fotkicama kakve su ovdje tako da svi ostanemo fascinirani s *opalom ladicom* a jedino što možemo promrmljati, narafski kada dođemo do daha je jedan *vauu*. Vjeruj mi, nikome neće niti pasti na pamet pitati *a zašto kod vas vježbanje košta toliko i toliko…*. U svakakvim ćumezima sam vježbala i svakakve bivše konobarice su mi bile voditeljice… Da, još i ovo. Ovaj tekst ti je daleko najbolji do sada. A znaš zašto? Opako je Emotivan. Definitivno se u svakoj rečenici osjeti da zaista misliš što pišeš i da stojiš iza svake svoje riječi. Odlično!”

E sad da ne bih krenuo u paranje neba nosom, idemo opet starim putem…

Uzmimo činjenicu da imate privatnog trenera, ili od nekog drugog jednostavno želite saznati više informacija o prehrani. O regularnoj dnevnoj ishrani, o vodi, o dodacima prehrani… Kome vjerovati i koga slušati: osobu koja Vas savjetuje ili svoje tijelo. Opet razočaran jednom doživljenom situacijom, ću Vam reći slijedeće: prvo poslušajte svoje tijelo, a onda sve ostale.

A situacija je TV Oprah show, u kojoj nam Oprah predstavlja najnoviju mediteransku ishranu: jedite bijelu ribu umjesto Mc Donaldsa, konzumirajte svježe i kuhano povrće umjesto prženih krumpirića, dajte prednost maslinovom ulju pred rafiniranom suncokretovom… i onda u kadar ulazi „liječnik“ koji je to sve objedinio u knjizi, a ista mu je donijela svjetsku popularnost, prevedena je na 500 jezika (između ostalog i na hrvatski) itd… Ljudi -zar ja živim u nekom svom drugačijem svijetu? Zar nam je potreban „liječnik“ i Oprah iz Amerike da nam kažu da djeci ne dajemo prženo i pohano, i da ne jedemo masnu i tešku hranu u 23.00 sata, i neposredno pred spavanje!!! No dobro, možda pretjerujem, ali iskreno govoreći, ako se samo malo koncentrirate na sebe i svoje znanje, i malo se poigrate sa proizvodima u kuhinji doći ćete na svoje. Kako? Krenimo redom…

Nakon svakog obroka počnite zapisivati kako se osjećate: teški u želucu, napuhnuti, umorni, razdražljivi, ili pak lepršavi, lagani, prštavi od energije itd – na taj način ćete izdvojiti one namirnice koje Vas (osim okusom) ne vesele, i za početak počnite smanjivati njihovu upotrebu.

Dalje, sve ono što i ptice na grani znaju već da nije zdravo, smanjite do granice izdržljivosti – barem na tjedan dana (to je dovoljno vremena da organizam doživi promjenu i da Vam da znak kako sada funkcionira)…

Šećer, kolače, kekse, mliječne čokolade, šlag, pudinge, nutelle i linolade zamijenite sa sušenim listićima jabuka i drugog voća, svježom jabukom, kruškom, ananasom, breskvom, voćnim jogurtom… Sirne i masne umake, zamijenite sa umacima od rajčice i drugog povrća, lagano prokuhanog i obogaćenog okusima različitih vrsta začina. Pohane i u dubokom ulju pržene proizvode (pohani sir nije zdravi prehrambeni proizvod, i ako na gablecu birate između njega, k tome još obogaćenog pommes frittesom i pečene svinjetine – odaberite svinjetinu, zdravija je, kvalitetnijih prehrambenih vrijednosti, a i ukusnija!) zamijenite sa svim vrstama mesa sa grilla, kuhanim i pirjanim mesom (teletina, piletina, puretina, junetina, svinjetina – sve je zdravo). Različite salame i kobase iz kojih pršti masno ostavite dok im ne istekne rok trajanja, a umjesto nebuloznih tjestenina pojedite radije jednu krišku raženog, kukuruznog ili ječmenog kruha. Razne „čipseve, smokije, kikirikije…“ zamijenite sa bademima, bundevinim sjemenkama, suhim šljivama, dok bi gaziranim sokovima i sirupima zamjenu trebali osigurati vodom, cijeđenim voćem…

I kako kažu slavni nam kuhari:“to je to!“ Učinite li samo toliko svome tijelu, i nastavite li s onom tjelovježbom u dinamici od barem 2 x tjedno, shvatit ćete da vam ne treba savjetnik za prehranu, već malo više volje.

Ipak, onog trenutka kada krenete u ozbiljniji trening i konkretizirate ozbiljnije ciljeve, pomoć i mišljenje stručne i iskusne osobe će biti potreban, ali isto tako i puno razumljiviji… Pisat ću Vam zato drugi put o suplementima u prehrani – što, kada, koliko…

Do tada, dobar tek i u zdravlje!

Kolumnu sponzorira:
Multipower

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo