Foto: Shutterstock

Ruke, baš poput lica i tijela također trebaju njegu. Imati njegovane i lijepe ruke želi baš svaka žena, no prečesto je taj dio tijela zanemaren.

Ruke su otkriveni, vidljivi dijelovi na nama koje ne možemo prikriti odjećom ili šminkom i među prvima šalju poruku o našoj njegovanosti. Mnogo se o čovjeku može saznati promatrajući njegove ruke (koliko ima godina, kakav mu je stil života, brine li se za svoju kožu i tijelo). Naravno nemaju svi jednak posao i obveze, pa tako niti svi ne mogu imati savršene ruke i nokte, ali njegovati ih svejedno moraju svi.

Što više morate raditi rukama, utoliko one trebaju više njege. Rad nije isprika za grube i ispucale ruke.

Nježne i njegovane ruke i nokte možete imati i samo time da navečer, prije spavanja, odvojite pet minute, uzmete bilo koju hidratantnu kremu i lagano ju umasirate u kožu ruku. Takva jednostavna i svima dostupna njega potrebna je tijekom cijele godine. Uz nekoliko savjeta, njegu možete dodatno pojačati, sami kod kuće.

Par koraka koje svakako trebate učiniti:

Piling ruku

Piling uklanja orožale (mrtve) stanice, tako da hranjivi sastojci iz krema mogu prodrijeti u kožu. Za ruke se može koristiti isti piling kao i za lice, a možete ga i napraviti sami kod kuće od maslinovog ulja i šećera. 

Maska

Ako je koža izrazito suha i gruba i ukoliko je potrebna dubinska njega, parafinska maska ili kupka je odličan izbor – koristi se kao intenzivna njega kože ruku i jedan je od najboljih tretmana za suhu i ispucalu kožu. Takvu njegu je svakako bolje napraviti u salonima za njegu i ljepotu. Uz to možete isprobati i neke od aparata koji će pomoći da vaše ruke trenutno izbrišu koju godinu sa sebe. Sama ih često primjenjujem u svakodnevnom radu.

Krema

Krema hrani i hidratizira. Uvijek je birajte prema tipu kože. Ako je normalna, koristite hidratantnu kremu, a ukoliko je izrazito suha i gruba koristite što masniju kremu. Krema za ruke sadrži emolijense koji na koži tvore tanki, nepropusni film i tako sprečavaju gubitak vode iz kože. Bitno je da u sastavu budu prirodna ulja, ekstrakti biljaka i vitamini.

Dodatni koraci do njegovanih ruku 

  • Pri pranju ruku koristite blage sapune
  • Nosite zaštitne rukavice prilikom rukovanja kemikalijama i tijekom kućanskih poslova.
  • Zimi obavezno također nosite rukavice koje će zaštititi ruke od hladnoće i vjetra, a ljeti ih ne zaboravite zaštititi od UV zraka – odnosno koristite kremu sa zaštitnim faktorom.

Lijepe ruke uključuju i lijepe, uredne i njegovane nokte koji ne moraju biti nalakirani (ako su njegovani i cijela ruka će djelovati tako). Zato posvetite pažnju svojim rukama i neka godine budu vaša tajna!

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo