Toliko kolumni smo do sada napisali, ali još nismo pisali o jednom od najpopularnijih “čistih” čajeva, ne samo u Kući zelenog čaja već u cijelom svijetu. Dolazi nam iz Azije i dva ga naroda imaju pod istim nazivom što je pomalo unikatno, ali opet vrlo zvučno i prepoznatljivo ime – Sencha.

Sencha čaj je toliko prilagodljiv da većina aromatiziranih zelenih čajeva u svojoj matrici imaju baš njega. Japanska Sencha je najpopularniji čaj u Japanu, te predstavlja oko 80 posto proizvedenog čaja u toj zemlji.

Puno puta nas kupci pitaju: “Koja je razlika između japanske i kineske Senche?!” Razlika je u početnom procesu “pečenja” listića čaja. Japanci ga pare 15-20 sekundi da bi se spriječila oksidacija, te time japanska Sencha zadržava zelenkastiju boju, a okus mu je pomalo biljni ili travnast. Dok kod kineske Senche je okus pomalo gorak i u stilu s ostalim kineskim čajevima. Okus mu ovisi o sezoni i mjestu gdje je proizveden. Najukusnija Sencha je iz proljetne berbe i boja mu je zeleno-zlatne boje, ali veliku ulogu u pripremi Senche ima voda u kojoj se namače.

Ako i niste baš neki poznavatelj čaja, vrlo ćete lako prepoznati po boji razliku između kineskih i japanskih čajeva. Svi japanski čajevi su zeleniji kao npr. Gyokuro, Bancha, Gabalong i dr.

Poznato nam je da je u Japanu zeleni čaj piće koje se konzumira i u ljetnim danima. Rashlađen iz hladnjaka odlično osvježava i obogaćuje organizam antioksidantima.

Želimo li dobiti blag uniformiran i smaragdno obojen čaj, voda mora biti oko 70 stupnjeva.

U našoj “kućici” ćete za 27 kuna dobiti 50g Senche koja je prava japanska klasika za nepce.

 

Tanja & Goran

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo