Kolumnisti i blogeri: U žrvnju svakodnevice

Situaciju s koronavirusom ne možete kontrolirati, ali možete vježbati suživot s njim

Živimo u vremenu kontrole, izgubili smo slobodu zbog pandemije koja je ozbiljno preuzela kontrolu nad našim životima.

Kontrole su svuda oko nas; u našim privatnim i poslovnim odnosima svi imaju neki oblik kontrole ili su osobno kontrolirani.

Kontrola započinje u najranijem razdoblju života, a kontrola na razini moralnih i svih drugih vrednota postoji od trenutka rađanja do smrti. U obitelji kontroliramo jedni druge, kontroliramo potrebe bližnjih kako bi sačuvali njihovu naklonost i osjećaj vrijednosti i pripadnosti.

Na žalost, živimo prema tuđim očekivanjima kako bi sačuvali iluziju dobre i razumne osobe. U životu ne postoje razumne i dobre osobe, postoje osobe ili pojedinci koji govore istinu ili manipuliraju lažima.

U žrvnju koronavirusa: Kako ostati normalan i misliti svojom glavom

Svjedoci smo svega što nas je zateklo u ovoj 2020. godini. Izgubili smo slobodu i dobili kontrolu. Trenutačno nas kontrolira Covid-19, kontrolira nam svakodnevne životne aktivnosti ekonomsku situaciju i politička previranja. Istina je ono što je stvarno i nepromjenjivo ako je Covid -19 istina, onda popuštanje mjera i njihovo vraćanje nema smisla.

Ako vjerujemo da su to laži, spremni smo učiniti sve ne bi li dokazali drugima da nisu u pravu kako bismo obranili svoja vjerovanja i predrasude. Kada to shvatimo, postaje nam jasno i zašto postoje konflikti i zašto se vode neki novi oblici ratova u svijetu.

Misija: Pronaći smisao života u kriznim situacijama ili kada patnja prestaje biti patnja

Da bismo živjeli u miru (sa samima sobom i s drugima) trebamo se držati istine. Ono što je zabrinjavajuće što se zasigurno većina nas pita što je istina?

Covid-19 nam je pokazao snagu i moć, a mi smo mu za uzvrat podarili svoj osjećaj straha i bespomoćnosti.

I onda se postavlja pitanje što možemo učiniti da izađemo iz stanja bespomoćnosti?

Prvo si trebamo postaviti pitanje što je laž, a što je istina? Istina je da se pojavio virus, istina je da se rasprostranio po cijelom svijetu, istina je da smo izgubili prijašnji način života…

Za neke ovakav oblik kontrole je izvor humora, za neke prijetnja, za druge to je moćan i snažan protivnik koji je uspio od ljudskih života učiniti pakao.

Ono što ja znam i to je moja istina da ne mogu kontrolirati novonastalu situaciju. Mogu vježbati suživot sa virusom i kontrolirati svoje reakcije na vijesti koje često imaju za cilj pojačati paniku, stvoriti novo društveno uređenje u kojem će psihičke bolesti uništiti veliki broj ljudi koji će živjeti poput zombija kao tvorevina nekog novog doba.

Koje ćete nove navike iz izolacije zadržati? Ja sam odabrala njih nekoliko…

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo