Snaga namjere - Ordinacija.hr

Što se događa kad vam je neugodno? Znojite se, crvenite, imate “knedlu u grlu” ili se pojavi neka druga senzacija. Te senzacije su pokrenute mislima i osjećajima o tome što drugi misle o vama i time kako vi sebe doživljavate u tom trenutku.

Dakle, ako se pojave misli i osjećaji nesigurnosti ili nedostatnosti, pojavit će se neugodne senzacije. Ako se u situaciji osjećamo sigurno, senzacije koje će se pojaviti bit će sasvim drugačije. Lučit će se drugačiji hormoni, organi će biti poticani na drugačiji način i mi ćemo reagirati na drugačiji način.

Ono što također dokazuje koliko je naš stav prema nečemu moćan jest tzv. placebo efekt. Dakle, ako se osobi da zamjenski lijek (koji je potpuno neutralan), a osoba je uvjerena da je to lijek koji će joj pomoći, osoba može biti potpuno izliječena samo zbog svojeg vjerovanja.

Mnoga znanstvena istraživanja su dokazala moćan utjecaj stanja uma na tijelo. Pokazalo se da pozitivan stav, osjećaj zahvalnosti i mira mogu pozitivno djelovati na ritam srca koji postaje sve više ujednačen. Isto tako pozitivne misli, emocije i stavovi utječu na osnaživanje imunološkog sustava.

Dakle, moć namjere možemo koristiti u kreaciji vlastitog života. I možemo ju koristiti svakodnevno u svim situacijama. Potrebno je postati svjestan vlastitih misli, osjećaja i senzacija u tijelu kako bismo one “negativne” mogli transformirati u “pozitivne”. Vrlo često ponavljamo iste obrasce mišljenja, osjećanja, reagiranja i vrtimo se u istom krugu, a bez da smo istinski svjesno izabrali kako želimo djelovati. Što više treniramo svjesnost u svim procesima života, postajemo moćniji i sve smo više kormilari vlastitih života.

Znanstvenici su otkrili da um utječe čak i na naš DNK. Naš DNK se mijenja pod utjecajem okoline i svih procesa koji se događaju unutar nas. To podrazumijeva i naše navike jedenja, kretanja, mišljenja i općenito djelovanja. Što znači da vrlo moćno možemo utjecati na svoj psihosomatski sustav.

Dr. Bruce H. Lipton, celularni biolog i pisac, bio je sveučilišni profesor i predavao na Medicinskom Fakultetu u državi Winsconsin (1973.-1982.), gdje se također bavio i istraživanjem mišićne distrofije. Kao viši naučni suradnik na Odjeljenju za patologiju, Medicinskog fakulteta u Stanfordu (1987.-1992.), objavio je naučni rad na temu kloniranih ljudskih stanica u kojem otkriva kako percepcija kontrolira ponašanje i aktivnost gena. Bruceova trenutna istraživanja na temu biokemijskih putova koji povezuju um i tijelo, pružaju nam jedinstveni uvid u molekularnu bazu svijesti i objašnjavaju kako um i okolina zaista mogu utjecati na naše gene.

Drugi znanstvenik i vizionar, Gregg Braden u svojim knjigama opisuje kako umom možemo izliječiti bolesti, kako kreiramo svijet u kojem živimo te kolika je naša unutarnja moć.

Pogledajte kratki film s predavanja Gregg Bradena o tome kako iskrenom namjerom možemo utjecati na promjene na fizičkom tijelu (film je preveden na hrvatski):

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo