Spolni hormoni i njihov utjecaj na seksualnost - Ordinacija.hr

Foto: Shutterstock

Genetski spol je određen spolnim kromosomima – XX (ženski spol) i XY (muški spol). Međutim, da bi se spolni organi u potpunosti razvili u fenotipski muški ili ženski spol potreban je pravovremen i odgovarajući utjecaj spolnih hormona na plod već u 6. tjednu trudnoće.

Osim na oblikovanje spolnih organa i tijela, spolni hormoni utječu i na oblikovanje mozga, spolnu identifikaciju i seksualno ponašanje žene i muškarca.

Utjecaj hormona na funkcioniranje mozga može se uočiti tijekom trudnoće kada visoke razine estrogena i progesterona potiču majčinsko ponašanje, ili oko menopauze kada pad razine hormona može uzrokovati promjene raspoloženja, pažnje, pamćenja te poremećaje spavanja.

Iako su estrogen i progesteron glavni spolni hormoni, u tijelu žene se stvaraju testosteron i drugi androgeni (muški spolni hormoni), samo u puno nižim razinama.

Testosteron utječe na seksualnu motivaciju (libido) u oba spola, a kod muškaraca je neophodan i za tjelesni odgovor tijekom spolnog čina. Najviše razine testosterona kod muškaraca su između 18. i 35. godine života što se poklapa i s najizraženijim libidom.

Libido je kod žena uvjetovan i estrogenima i testosteronom.

Obzirom da razine hormona kod žena fluktuiraju u mjesečnim ciklusima, zamijećena je veća seksualna inicijativa žena pred ovulaciju kada je i najviša razina estrogena te više seksualnog zadovoljstva među ženama koje su imale višu razinu testosterona u krvi.

Oralni kontraceptivi održavaju nivo estrogena i progesterona stabilnim i nižim nego u prirodnom ciklusu te smanjuju stvaranje androgena. Time se djelomično može objasniti zašto neke korisnice primjećuju snižen libido. U tim slučajevima treba odabrati preparat s gestagenom koji nema antiandrogeni učinak.

Trudnoća je stanje višestruko povišene razine estrogena i progesterona koja se naglo smanjuje nakon poroda te kod žena koje doje nalikuje razinama kao u postmenopauzi. Zbog toga se može javiti suhoća i peckanje rodnice što s pridruženim strahom od boli može dovesti do snižene seksualne želje. Većini žena se seksualni interes javlja za 3-4 tjedna nakon poroda, ali većina parova se odlučuje na spolni odnos nakon 7-8 tjedana.

U periodu oko menopauze (zadnja menstruacija u životu), uz ranije navedene smetnje, seksualna inicijativa može biti snižena ne samo zbog utjecaja na libido već i zbog smanjenog vlaženja rodnice što izaziva nelagodu kod spolnog odnosa.

Ako je ženi narušena kvaliteta života zbog tegoba prijelazne dobi, a tu možemo ubrojiti i seksualne smetnje, tada možemo preporučiti hormonsko nadomjesno liječenje koje dokazano poboljšava raspoloženje, libido, kognitivne funkcije te opću kvalitetu života. Iako nadoknada androgena kod žena u postmenopauzi također povoljno djeluje na navedene tegobe, ono se ipak rutinski ne preporučuje jer još nema dokaza o sigurnosti dugoročne primjene obzirom na učinke na endometrij, dojku, krvožilni sustav i metabolizam.

Andropauzu (mušku menopauzu) doživljava oko 5 % muškaraca starijih od 60 godina, a obilježava je sniženje razine testosterona s posljedičnim smanjenjem libida, poremećajima erekcije, umorom, razdražljivosti, depresivnosti, poremećajima spavanja itd. Uzimajući u obzir dobrobiti i rizike, tim se muškarcima može preporučiti probno hormonsko nadomjesno liječenje testosteronom tijekom 3 – 6 mjeseci.

Dok je kod živih bića nižeg evolucijskog razvoja seksualno ponašanje u potpunosti regulirano hormonima, kod čovjeka je ono složeno i samo djelomično uvjetovano hormonskim stanjem.

Seksualno ponašanje čovjeka ovisi o brojnim biološkim, psihološkim i kulturološkim čimbenicima – dob, odgoj, stil života i socijalno okruženje, prisutnost i zadovoljstvo partnerom, stres, ranija pozitivna ili negativna iskustva, zdravlje i tjelesna kondicija te naročito zdravlje spolnih organa.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo