Ako bolje razmislite, uvidjet ćete da stres uglavnom nastaje u situacijama u kojima nemamo kontrolu i zbog toga se osjećamo nesigurno.

U većini situacija, osjećaj ugroženosti se javlja zbog nepredvidljivosti, nemogućnosti kontrole i nesposobnosti da budemo u stanju psihofizičke opuštenosti.

lMnoštvo je trenutaka u danu kad se tako osjećamo: gužva u prometu (nemogućnost da autom preletimo kolonu i stignemo na vrijeme na dogovor), okolnosti gdje ne znamo kako pronaći posao, a jedva preživljavamo, nemogućnost da partneru dočaramo svoje viđenje, osjećaje i percepciju nekih situacija i stanja, nemogućnost da mijenjamo kod partnera ono što nas smeta, sastanci na kojima se donose važne odluke, a mi nismo jedini koji odlučujemo, dolazak u dućan i uviđanje da je određena namirnica bez naše volje poskupila 30%, gubitak ključa i nemogućnost da uđemo u auto ili stan.

Sve te situacije sadrže u sebi neizvjesnost. Uglavnom se radi o nečemu što nismo očekivali i planirali i što remeti našu sigurnost i stanje ravnoteže u kojem smo se do tada nalazili. Događa se nešto što remeti naš balans i izbacuje nas iz takta. Gubimo osjećaj kontrole i sigurnosti, te se u tom trenutku aktivira mehanizam za preživljavanje “bori se ili bježi”. Svatko od nas reagira na drugačiji način. Netko se smrzne i ne zna što bi dalje, netko burno reagira; trubi, izlazi iz auta, prijeti, možda se i potuče, netko počne plakati od očaja i osjećaja da nije u mogućnosti promijeniti situaciju i da netko drugi upravlja njegovim životom.

lNajzdravija reakcija jest da se zaustavimo par trenutaka, duboko prodišemo i shvatimo da se događa to što se događa i te razmislimo što možemo učiniti da situaciju vratimo u balans.

Dat ću primjer kada zapnemo u koloni i kasnimo na važan dogovor. Postoje samo dvije mogućnosti zbog kojih se ta situacija dogodila i stvorila nam stres. Prva je da nismo krenuli dovoljno na vrijeme i predvidjeli da se gužva, zastoj tramvaja ili radovi na cesti mogu desiti i da su zapravo sastavni dio života u gradu. Ako priznamo sebi da smo si natrpali previše obaveza i sve htjeli obaviti na vrijeme, a onda nam je rad na pruzi poremetio plan shvaćamo da smo sami krivi za to što ne stižemo na vrijeme. Možda će netko reći da je sve te obaveze morao odraditi i da nije mogao drugačije. U tom slučaju treba se upitati ima li realne zahtjeve od sebe i vremena u danu ili si postavlja nerealne ciljeve i sam sebe dovodi u stres. Možda moramo naučiti bolje planirati vrijeme i obaveze. Ako pak osvijestimo da zaista nije moglo drugačije i da je jedina moguća verzija kako se dan trebao odvijati ta koja se dogodila, onda radovi na pruzi ne bi trebali biti uzrok stresa, jer je to nešto što je izvan naše kontrole. Stoga mirne duše možete objasniti što se dogodilo i zašto kasnite na sastanak, bez da imate osjećaj grižnje savjesti i ideju o tome da će vas netko doživjeti kao neodgovornu osobu.

kDrugim riječima, ako ste 100% sigurni da ste vi sve dobro odradili taj dan onda je ova izvanredna situacija nešto što vas ne treba izbaciti iz takta. Ako ste zaista u miru sa sobom, jer znate da ste dali sve od sebe, tada možete objasniti zbog čega kasnite bez da budete pod stresom.

Dakle, druga verzija zašto se to desilo jest; zato što se moralo desiti. 🙂
To su normalne životne situacije. Mi ne možemo promijeniti situaciju, ali možemo birati kako ćemo reagirati na nju. Možemo reći: Ok, što je tu je, dao sam sve od sebe, ali ipak nisam stigao. Da vidim što mogu napraviti dalje.

Umjesto da trošite energiju na razmišljanje zašto nešto nije ispalo kako ste zamislili i tko je kriv, počnite razmišljati kako riješiti novonastalu situaciju i vratite se u stanje balansa.

Usmjerite pažnju na rješavanje problema, a ne na problem koji se pojavio i ograničenja koja su se pojavila u trenutku. Da bismo riješili problem moramo se izdići iznad njega i promotriti ga iz šire perspektive. Problemi su normalne životne situacije koje su rješive i traže od nas nove načine gledanja na život, promjene navika, širenje percepcije, nove načine reagiranja. Sve ono što nam stvara stres jest izazov da narastemo u spoznaji i počnemo se mijenjati.

Sjetite se da ponekad Svemir zna bolje nego vi zašto niste stigli na vrijeme baš na taj sastanak.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo