Foto: Shutterstock

Dokazano je da UV zrake oštećuju oko.

Već je odavna znano da su UV zrake štetne za određene dijelove oka. Pod njihovim utjecajem očna leća brže stari, a mogu uzrokovati i razne degenerativne promjene.

Novo otkriće – sunčane naočale imaju rok trajanja 2 godine​

Stoga oftalmolozi preporučuje nošenje kvalitetnih sunčanih naočala koje imaju 100-postotnu UV zaštitu. Kvalitetne naočale znači da imaju dobru plastiku, koja se ne mijenja pod utjecajem temperature, dok se UV zaštita može provjeriti posebnim aparatom u boljim optičarskim prodavaonicama. Proizvođači nude i certifikate o 100-postotnoj UV zaštiti.

Nekad nije postojao običaj nošenja sunčanih naočala, ali su ljudi imali šešire, koji također štite oko od refleksije sunčanih zraka. Danas bi, međutim, trebalo nositi sunčane naočale cijele godine, jer se sunčeve zrake odbijaju od brojnih zrcalnih površina, od lima automobila, izloga, snijega i slično. Uz to, naočale služe kao zaštita od peludi, prašine, smoga. U gradu je za oblačna vremena dovoljno nositi sivkaste naočale, a ljeti bi one trebale biti tamnijeg stakla i s potpunom UV zaštitom.

Osim UV zaštite, suvremene sunčane naočale imaju i druge zaštitne slojeve, na primjer antirefleksivni sloj, idealan za ljude jako osjetljive na svjetlo, koji im pomaže da gledaju bez škiljenja, suzenja oka i da voze bez zamaranja očiju. Postoji i foto-osjetljiv sloj koji se stavlja na dioptrijska stakla i koji tamni ili svijetli, ovisno o količini svjetla. Na leću se može nanijeti i sloj protiv grebanja, sloj protiv zamašćivanja (clean code) i drugi zaštitni slojevi. Onima koji nose dioptrijske naočale preporučam da naprave dioptrijske sunčane naočale, koje izgledaju jednako kao i prave sunčane naočale.

Posljednjih su godina pravi hit polarizirana stakla, koja štite od prejakog svjetla i od reflesije sunčevih zraka te pojačavaju kontrast boja, pa su odlična zaštita pri vožnji i to ne samo danju, nego i u sumrak, pa i noću. Novost je i NXT leća, koja koristi tehnologiju razvijenu u NASS-i. Ta je leća neprobojna pod udarcima, čak i pod mecima te se odlikuje izvanrednom lakoćom, ne može je se oštetiti grebanjem niti savijati.

Zaštitite dječje oči!

Djeca imaju posebno osjetljive oči te im je potrebna jednako kvalitetna zaštita kao i odraslima. Od malena djecu treba naviknuti da nose naočale, ali nikako one neprovjerene kvalitete.

U stilu Jackie Onassis

Jednako kao i svi drugi modni detalji, i naočale podliježu trendovima. Tako su trenutačno u modi plastične naočale velikih stakala u stilu Jackie Onassis. Uz povratak retro stila, ovogodišnju modnu sezonu obilježit će i pastelne boje naočala velikih i upadljivih plastičnih okvira.

Kako odabrati naočale?

Za naočale je najvažnije da štite oči od štetnih UV zraka. Nije važno jesu li svijetle ili tamne, već da imaju potpunu, 100-postotnu UV zaštitu. Bolje je da naočale nisu sasvim male već da štite i sa strane. No, to se vozačima ne preporučuje, jer im okvir ne smije zaklanjati mrtvi kut. Iako boja naočalne leće nije važna, za grad su pogodne sivkaste i smeđe nijanse, a za more zelene koje još bolje štite. Uz to, savjetujem da sunčane naočale držite u futroli, da ih ne stavljate na mjesto gdje će ih satima grijati sunce te da ih ne nosite u kosi poput rajfa. I još jedna napomena: današnja tehnologija izrade kvalitetnih sunčanih naočala je skupa i nikakve jeftine naočale sa štanda ne mogu pružiti očima potrebnu zaštitu.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo