Kako to da su neki ljudi uspjeli u potrazi za pravom ljubavi? Jesu li pronašli pravu osobu ili su znali nešto, što još uvijek ne znaju oni koji pravu ljubav nisu pronašli?

Oni koji su uspjeli pronaći pravu, nekako su već znali da ljubav nije samo osjećaj, nego odnos koji je zasnovan na tom osjećanju. Kada govorimo o ugodnim osjećajima koji su prisutni u ljubavnom odnosu onda su to sviđanje, zadovoljstvo, sreća, radost…, a neugodni osjećaji su strah, ljutnja, ljubomora…

Iz navedenog, vidljivo je da u ljubavnom odnosu postoje i ugodni i neugodni osjećaji. To je jedna od tajni koju znaju oni koji su pronašli pravu ljubav!

Možete li se sjetiti tko je bila prva osoba koja vam se sviđala? Zašto baš ona? Kada je to bilo? Ukoliko je to neka osoba iz ranog djetinjstva znači li to da smo kao djeca već imali kriterije po kojima smo birali? Da, to znači upravo to, jer ugodna iskustva koja smo doživjeli su, između ostalog, ujedno i kriteriji po kojima biramo partnere i u odrasloj dobi. U ljubavi sviđanje može biti početna faza odnosa iz koje može nastati ljubav. Kada dijete osjeća sviđanje, ono se osjeća ugodno. Isti princip je i kod odraslih. Zato sviđanje i spada u kategoriju ugodnih osjećaja. Sviđanje ne može biti neugodno! Npr. u odsustvu osobe koja nam se sviđa ne osjećamo neugodu, nego ravnodušnost, a to je velika razlika od osjećanja ljubavi! Svima koji vole ili koji su zaljubljeni odsustvo voljene osobe može biti jako neugodno. Tu neugodu najednostavnije objašnjavamo riječju nedostajenje, a ono može biti posebno neugodno ako je dugotrajno! Važno je napomenuti da je sviđanje osjećaj koji je povezan s percepcijom, a to značenje lako možemo shvatiti kroz slijedeći primjer.

Poznato je da se muškarci vole okretati za ženama. Iako to ne rade svi muškarci. To ne rade oni koji su zbog toga doživjeli neugodnost, dobili šamar ili su ucjenjeni razvodom zbog čega su morali privremeno suzbiti tu emociju. To ne znači da im se okretanje za ženama više ne sviđa. Savjetujemo im da ubuduće budu oprezniji! Okretanjem produžuju trajanje sviđanja koje traje ono vrijeme dok je žena u vidnom polju. Čim ona izađe iz njega, ona brzo pada u zaborav! E to je sviđanje!

Spomenuo bih još jedno značenje sviđanja koje se često brka s voljenjem. Kada muškarci kažu da se vole okretati za ženama, točnije bi bilo reći da im se to sviđa jer u našem jeziku uobičajeno je da kada nam se nešto sviđa, kažemo da to volimo. Dakle, ljubavni odnos može započeti sviđanjem i ono može biti dio ljubavi, ali za ljubav je potrebno još ponešto!

A što se događa kada se sviđanje zadrži u svijesti, kada se upamti osoba koja nam se sviđa, iako je ne vidimo, ona nam je i dalje u mislima?

Nastavak slijedi!

Kolumnu sponzorira:

Životna škola

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo