Znate li da se sve ono što nam se događa u životu nalazi u nama samima? Sami “proizvodimo ili privlačimo” probleme, nezgode, loše ljude, bolesti…

Zvuči čudno, zar ne? Većina će na ove riječi odgovoriti: nemoguće… Kako ja privlačim svoje probleme koji mi dolaze, a poštena sam osoba, marljiva, dajem sve od sebe? Ukoliko želite prihvatiti avanturu i sami preuzeti život u svoje ruke, krenite na zajedničko putovanje i aktivno u njemu sudjelujte. Postavljajte si pitanja, odgovarajte na njih, mijenjajte paradigme, navike… razmišljajte i djelujte.

Kolumne “Tajne uspjeha” sadržavaju ključeve pomoću kojih je moguće promijeniti vlastite postavke u našoj podsvijesti, promijeniti navike i automatski se mijenja naš život.

U čemu je tajna?

Živimo u visokotehniziranom svijetu, a naši obrasci mišljenja, razmišljanja i ponašanja ne razlikuju se od onih od prije stotinu godina. To je apsurdna situacija. Postavite si sada pitanje: Kako može jedno društvo ili organizacija (obitelj, pojedinac), koje očito računa s nepoštenjem, nejasnim stavovima, nepostojanjem čvrstih želja i ciljeva, riješiti vaše probleme?

Čovjek za rješavanje vlastitih problema traži pomoć nekoga drugoga (stručnjaka, prijatelja, partnera…). Drugi nam može pomoći ako i sam jest uspješan, sretan, bogat i zadovoljan. Tek tada – razmislite o tome.

Nedostaje li nam logike? Naravno. Ako nekome ne ide dobro ili je kriza tada treba ulagati u razvoj, nove ideje i programe, a ne kada ide. Mi radimo suprotno…

Nezaposlenost – smanjujemo radno vrijeme, otpuštamo ljude, pripremamo se za manje posla, zar ne? To je ono što smo htjeli, rezultat naših aktivnosti je manje posla. Što je danas glavna tema u poduzećima? Smanjenje troškova i broja zaposlenosti. To nema veza s nedostatkom posla, već sa nedostatkom ideja i kreativnosti. Treba stvoriti novu količinu rada. Ako radnici manje rade, vlasnici manje zarađuju. Tada i radnici manje zarađuju. Ako manje plaćamo poreze ili se trudimo da ga ne plaćamo (raznim aktivnostima), kako možemo očekivati da bude bolje? Kada zarađujemo manje, manje i trošimo. Smanjenjem potrošnje sigurno nećemo riješiti problem nezaposlenosti – treba se dogoditi upravo suprotno.

Isto je i sa životom, našim navikama. Kako možete očekivati zdravlje, sreću, uspjeh, novi posao ili odličnu ideju ako ste ljuti, napeti, pod stresom, ogorčeni ili razočarani? Nemoguće je!

Savjet: odbacite sve do sada usvojeno znanje i pokušajte o svemu samostalno, neovisno i temeljito razmisliti. Naši problemi su NERJEŠIVI ako ponavljamo iste stavove koji nas blokiraju.

Ako se bojite, ako mislite da nešto radite krivo, ako ne preuzimate odgovornost, ako se miješate u stvari drugih ljudi, ako ogovarate ili se upetljavate, ako odgovor ne tražite u sebi već izvan sebe nikada nećete biti bez problema i nikada ih nećete riješiti ili hoćete trenutni, a već sutra će se pojaviti novi, još veći).

Pogledajte ovaj mehanizam (svi često spominjemo Isusa):

  • Isus nije imao strah
  • Isus nije sebe smatrao grešnikom (radio je sve prema svojoj savjesti)
  • Isus nije odbijao nikakvu odgovornost (preuzimao ju je)
  • Isus se nije miješao u stvari drugih ljudi
  • Isus nije tražio spas u vanjskome svijetu
  • Isus je život prikazivao jednostavnim
  • Isus se nije oslanjao na racio i analizu
  • Isus je razmišljao samostalno i logično, zar ne?

Što je s tim postigao? Bio je nezamislivo moćan.

Ovo je temeljna formula promjene paradigme sa kojom mijenjamo prvo sebe. Tek kada promijenimo sebe (što je i najteže), tada se mijenjaju stvari i situacije oko nas.

Svi očekujemo da se netko drugi treba promijeniti. Radnici očekuju da se šef promijeni, šef očekuje to od radnika. Svatko očekuje promjenu kod onoga drugoga i tada stojimo na mjestu.

Psihologija govori sljedeće: “Ispravan“ čovjek očekuje da se onaj drugi “neispravan” promijeni. Logično je da se ne mijenja nitko i ništa. Ako nezaposleni čovjek misli da je za njegovu situaciju kriv poslodavac, država ili političari, on tako smanjuje svoju šansu dobiti novo radno mjesto. Zašto? Zato što je sebe proglasio bespomoćnim čovjekom, kojemu je uvijek KRIV NETKO DRUGI, a ne on sam. Čudno, ali istinito. To je zakon.

MIJENJAJTE SEBE, MIJENJATE I SVIJET. SVAKA PROMJENA ZAPOČINJE U NAMA SAMIMA – to je stara mudrost. Zapamtite, političari nikada neće riješiti vaše probleme. Morate ih riješiti sami. Što prije to shvatite, manje ćete izgubiti energije i prije pokrenuti osobnu preobrazbu.

Zakoni života i uspjeha su jednostavni, treba ih naučiti i primjenjivati.

 

Ukoliko
želite aktivno sudjelovati u programu vlastite transformacije putem tečajeva
ili programa “Transforming system” (Švicarski ključevi uspjeha), licencirani
programi, javite se u VICTUS centar: 091-333-9999 ili kalaposv@gmail.com

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo