Vjerojatno se svi, u određenom trenutku života, pitamo: zašto ponekad radimo nešto što ne želimo ili ne možemo tako lako promijeniti neke životne navike? Učestali primjeri su oni sa dijetama; odlučimo da sljedećih mjesec dana nećemo npr. piti kavu ili jesti slatko, a eto nas već prekosutra sjedimo uz kavu i kolačiće. Tko tu koga zafrkava?

Koje se to dvije “osobe” stalno bore unutar nas? I koja je pravo mi? Ona koja odluči da će “zdravo živjeti” ili ona koja sabotira tu odluku i radi po svom i dalje popuštajući nezdravim navikama. I kad popusti starim navikama, ljuti se na sebe što nema moć odlučivanja, i snagu da promijeni vlastito ponašanje. Tada se osjećamo kao slabići i osjećamo se jadno.

Zaista, kao da je više osoba unutar nas koje odlučuju i djeluju različito. Ali tko su te “osobe”? Gdje smo tu mi? Tko smo mi u cijeloj toj igri?

Zar nije dovoljno što se borimo sa ljudima izvan sebe, nego se još moramo boriti s nekim tajanstvenim likovima unutar nas? O čemu se tu zapravo radi?

kRadi se o tome da imamo svjesni i podsvjesni um, a oba su dio nas. Kada svjesni um odluči da će npr. “zdravije živjeti”, a podsvjesni um ima drugačiji program, tada dolazi do konflikta i dugoročno često nemogućnosti ostvarivanja onoga što smo zamislili ili odlučili na svjesnoj razini.

Zašto je ponekada toliko teško promijeniti nekakvu naviku u životu? Upravo zato što su mnoge navike “uprintane” u našu podsvijest i time imaju puno veću snagu od svjesne odluke koju donosimo za npr. Novu Godinu, od ponedjeljka ili od rođendana.

Naime aktivnost našeg svjesnog uma iznosi manje od 5 posto vremena tijekom dana, dok aktivnost podsvjesnog uma iznosi oko 95 posto. Dakle podsvijest je daleko moćnija od svijesti i stoga je ponekada vrlo teško (ali svakako moguće) promijeniti programe u podsvijesti.

Programe u podsvijesti skupljali smo od rođenja i nekih uopće nismo svjesni. Također navike koje smo ponavljali godinama, toliko su snažno uprintane u našu podsvijest da ih samo odlukom svjesnog uma ne možemo tek tako zamijeniti.

Što učiniti po tom pitanju? Pa prvo moramo osvjesiti koji su to programi koje želimo promijeniti. Kada ih uočimo trebamo pronaći tehniku koja nam najviše odgovara kako bi dotaknuli svoj podsvjesni um i na toj razini promijenili program. Postoji niz tehnika kojima može doći do promjene u podsvjesnom umu (kao npr. afirmacije koje primjenjujemo dok je mozak u specifičnoj moždanoj aktivnosti tj. moždani valovi na određenoj frekvenciji, hipnoterapija, neke vrste psihoterapije, meditacije itd.).

Bit svega je, da mi imamo moć sve promijeniti samo moramo vježbati svjesnost. Osvještavajući nesvjesne dijelove sebe postepeno tamu zamjenjujemo svjetlošću, neznanje zamjenjujemo znanjem, nemoć postaje moć, a strah se pretvara u ljubav.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo