Foto: Shutterstock

Postoji narodna izreka: “Tko ne riskira, taj ne profitira”. Cijeli život je jedna velika igra puna rizika i riskiranja. Poneke osobe se užasavaju bilo koju aktivnost provesti ako u sebi sadržava zrno rizika.

Životne promjene

Katkada u životu želimo neke aspekte svog dojučerašnjeg življenja izmijeniti, ali se jednostavno bojimo. Možda želimo promijeniti posao, prekinuti prijateljstvo ili učiniti rez u partnerskom odnosu koji je sve drugo izuzev odnosa.

Što nas to tako jako koči da ostajemo na mjestu, zarobljeni u svojim strahovima i sumnjama? Odgovora je bezbroj, jedan je siguran, strah od novoga i nepoznatog.

Odvažnost za promjenom

Biti odvažan znači procijeniti racionalno koliko je realno izvršiti određene promjene. Zasigurno nećete dati otkaz, ako ste sigurni da u dogledno vrijeme, nemate nikakvih drugih izbora. Ali, učiniti rez na poslu i zamijeniti jedno radno mjesto drugim, svojevrstan je rizik. U takvim i sličnim situacijama, svatko od nas će se upitati: “Što, ako mi na novom poslu bude gore nego na prijašnjem, što ako mi uvjeti poslovanja budu teži?”. To je mogući scenariji rizika u kojeg ste samovoljno i odgovorno ušli. Ali, neovisno o riziku vi ste hrabra osoba.

Opasnost od rizika

Nebrojne su opasnosti koje nosi rizik. Opasnost od neuspjeha, od odbijanja, ismijavanja, gubitak naklonosti ljudi koji su nam dragi, samo su neki od opasnosti koje nosi riskiranje. Ako je to jedan od razloga koji vas koči u vašem akcijskom planu, zapitajte se koliko su vam te opasnosti uistinu važne?

Riskiranje diže samopouzdanje

Kažu stari ljudi, da u životu treba ponekad prihvatiti rizik. Ako nikada niste bili u situaciji preuzeti odgovornost, na žalost, ne znate koliko vam je snaga. Ponavljam, nije svaki rizik pametan i nužno potreban, ali neki su neizbježni. Možda je uistinu došao trenutak da se odvažite i odete na godišnji odmor, sami bez prijatelja, partnera. Možda, je došao trenutak da jedan posao zamijenite drugim. Neovisno o čemu se radi dopustite svome samopouzdanju da se vine u visine. Ako i padnete koliko god da pad zaboli, promislite da je u konačnici bolje biti ranjen nego ubijen.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo