U ljubavnoj vezi s osobom s poremećajem osobnosti - kako si pomoći? - Ordinacija.hr

Shutterstock

Odnos u kojem dominira kombinacija ljutnje i boli često je obilježje socipatske veze.

U jednom trenutku sve što je bilo blaženo i dobro zadobiva okus gorčine. U takvim trenucima osobe se upitaju jesam li u nečem pogriješio? U većini situacije niste odgovorni, ali namjera sociopata je da uvijek izvučete tanji kraj.

Ove karakteristike krase snažnu ženu – prepoznajete li se?

Prekidanje začaranog kruga

Na žalost, cilj mu je da povjerujete u njegove laži kako bi postigao osobnu korist. U takvim i sličnim situacijama kao zlatno pravilo se nameće nužnost prekidanja začaranog kruga u kojem ste se našli. U istraživanjima koje su provedena veliki broj parova nalazi se u odnosu za kojeg obilježava ekstremna razdražljivost i manipulativno ponašanje.

Važno je napomenuti da je uz navedeno jedan od problema nedostatak potrebe za promjenom ponašanja. Sociopati su uporni u svojim potrebama da postignu ciljeve koji su zadali sami sebi. Ako ne uspiju na jedan naći često pribjegavaju novim strategijama.

Socipatija kao i drugi poremećaji osobnosti puno su češći u svakodnevnici od predodžbe koju imamo. Prema istraživanja u podlozi ovog poremećaja su problemi na emocionalnoj razini pojedinca. Sociopati često razmišljaju u „crno bijeloj tehnici“.

Vrlo često pokušavaju slomiti granice koje pokušavate postaviti u odnosu. Možda ste pokušali postaviti granice tako što ćete svom partneru reći što vam se sviđa i ne sviđa, ali neće ih poštovati. 

Buran odnos, još burniji prekid! Kako preživjeti prekinutu vezu?

Sociopat je usredotočen na sebe i svoje želje, a ne na vaše. Sociopat će vam obećati nagrade u zamjenu za određeno ponašanje koje traži od vas.  Sociopat može djelovati agresivno na zastrašujuće načine. Bijes može doći niotkuda i eruptirati. To može biti jedan od najstrašnijih dijelova postojanja u odnosu s sociopatom.

Potreba za kontrolom

Sociopat nije sposoban za ljubav, ali je sposoban ostavit dojam zaljubljene osobe. Ako ste ikada osjetili osjećaj da vaš partner nije doista sretan, možda imate dobar razlog za zabrinutost. Sociopat ima potrebu kontrolirati vaše financije, lozinke, brojeve. Za razliku od vas on svoje osobne stvari brižno skriva. Ne zaboravite, u svakom trenutku ima potrebu imati moć i kontrolu iako će pažljivo birati načine kako bi imali dojam da je kontrola obostrana.

Postavlja se opravdano pitanje kako to mogu postići. Nije lako, ali isto tako nije neizvedivo ako ste donijeli sljedeće odluke:

  • Imate pravo i ujedno ste dužni prema sebi i drugima postaviti osobne granice koje partner treba poštivati
  • Imate pravo kontrolirati osobne financije
  • Imate pravo na osobni izbor
  • Imate pravo napustiti „drama odnos“ i ne osjećati se krivo zbog toga
  • Imate pravo biti voljeni bezuvjetno

Nismo fizički umorni koliko smo emocionalno iscrpljeni. Osjećate li se i vi tako?

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo