Odrasli i djeca izloženi su konstantnom strahu od mutacije virusa. Život se svodi na brojanje zaraženih i umrlih, informacije iz dana u dan donose sve više pitanja i sve više novih strahova.

Svi žele na trenutak zaboraviti  i odahnuti, pokušajte u svoju svakodnevnicu za sebe i članove svoje obitelji uvesti neke nove metode.  

MAŠTA MOŽE SVAŠTA, ZAŠTO NE POKUŠATI  

Zamišljanje predstavlja tijek misli ili predodžbi koje možemo vidjeti, čuti, omirisati, dotaknuti, okusiti, naravno u mašti, ili kako se to zgodno kaže: “u glavi”. Za razliku od vizualizacije koja se odnosi samo na “gledanje” tj. predočavanje vizualnih slika, zamišljanje uključuje sve tj. bilo koji osjet: vidni, slušni, dodira, kinestetički, proprioceptivni.  

Vođeno zamišljanje je tehnika koja se služi mentalnim slikama ili predodžbama u liječenju fizičkih problema ili za promjenu stavova i ponašanja. 

Vođeno zamišljanje koristi se kao terapijska tehnika, najčešće za ublažavanje stresa, stimulaciju imunološkog sustava i redukciju boli. Terapijski vođeno maštanje može se definirati kao primjena mašte na osobito osmišljen način da bi se postigli specifični pozitivni učinci (npr. relaksacija, ublažavanje boli). Mašta može na različite načine promijeniti tjelesne funkcije, čini se, izvan naše svjesne kontrole (npr. maštanje o “smirujućim” sadržajima dovodi do relaksacije). 

Maštanje je misaono – predodžbeni proces stvaranja drukčije slike zbilje. Način na koji mašta uklanja stres i bol nije još sasvim jasan. Maštanje se može opisati kao “snovi na javi” koji zaokupljaju sve osjete – vid, dodir, sluh, miris, okus.

Neki ljudi vjeruju da je maštanje oblik samohipnoze. Neka razmišljanja mogu smanjiti bol ne samo tijekom samog maštanja već i na nekoliko sati nakon maštanja. Ako bolesnik mora ostati u krevetu, maštanje mu može pomoći da se relaksira i osjeća manje nervoznim, uplašenim, da bolje zaspi.

Mašta se obično zatvorenih očiju. Prije maštanja može se relaksirati, klinička promatranja  govore o utjecaju vođenog zamišljanja na autonomne promjene (srčani ritam, tjelesna temperatura) u dječjoj dobi (5-15 g.).  

Vođeno maštanje je vještina po kojoj osoba pokušava olakšati (ublažiti) tjeskobu, nelagodu predočavanjem mentalnog prizora koji je nepovezan ili inkompatibilan s boli. Maštajte o nečem lijepom i na trenutak zaboravite na oporost novog normalnog.  

Kada zatražiti psihološku pomoć i koju vrstu terapije odabrati?

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo