Kolumnisti i blogeri: U žrvnju svakodnevice

Umjetnost raspolaganja novcem – sve manje imamo, a sve više trebamo i trošimo

Danas je uistinu postala umjetnost i vještina raspolagati novcem. Sve više trebamo, sve manje zarađujemo i sve više trošimo.

Novac nije više samo sredstvo plaćanja, novcem kupujemo prijateljstva, održavamo obiteljske odnose, novcem kupujemo čast i pokušavamo postići vlast.

Bez novca se ne mogu zadovoljiti primarne potrebe, ali nažalost živimo u vremenu kada neki nemaju dovoljno za primarne, a kamo li za sekundarne potrebe. Ponekad se pitam tko kome služi mi novcu ili novac nama?

Razlika između željeti i trebati

Istraživanje koje je provedeno na Sveučilištu u Cambridgeu ukazuje na važnost usvajanja nekih životnih vještina prije polaska djece u školu.

Naime raspolaganje novcem uči se u predškolskoj fazi života.

Dobro savladanje vještina korištenja novca može prema saznanjima znanstvenika utjecati na neke kasnije odluke koje mogu definirati daljnju egzistenciju i sigurnost. Usvojiti razliku između željeti i trebati novac trebalo bi svi koristiti poput kompasa u svim situacijama koje traže promišljana o potrošnji ili ulaganju.

Postavljanje granica

U životu je nužno postaviti granice kada je u pitanju upravljanje novcem. Veliki broj parova živi u partnerskom/bračnom odnosu u kojem se sve dijeli osim novca. Sjećam se, moj pokojni otac je znao rećiodvojeni novčanici ne donose dobro”. Nema nište ljepšeg od zajedničkog dijeljena, dvoje odraslih ljudi koji imaju redovita mjesečna primanja, ako uistinu vjeruju jedan drugome zajednički će raspolagati i donositi odluke o novcu. Raspodjela vezana uz svakodnevne životne troškove, investiranje u neke dogovorene obiteljske projekte, samo su neki od oblika raspodjele novca. Dogovor oko džeparca na kojeg svako od članova obitelji ima pravo, primjer je dobre prakse za djecu.

Muško-ženski džeparac

Muškarci kao i žene imaju potrebu posjedovati neku svotu novca kojom će raspolagati kako bi realizirali neke osobne želje. Vrlo često se radi o potrebama koje nisu u kategoriji; to trebam kupiti jer nemam, nego su više u kategoriji; to želim kupiti jer mi se sviđa.

Kako postati umjetnik raspolaganja novcem

U životu nerijetko susrećemo krajnosti, škrte ili rastrošne pojedince. Biti umjeren, ekonomičan znati mudro upravljati svakodnevnim potrebama, pri tome ne dopuštajući svojim hirovitim željama da upravljaju našim novcem, čine nas umjetnicima u vremenu, kada je važnije imati nego biti.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo